Jajka, kiełbasy, żurki, babki, serniki i mazurki. Nie tak bogato jak na grudniowe Święta, ale wciąż bardzo smacznie. I rodzinnie, to przede wszystkim.

My dzielimy się z Wami stuletnim jajkiem i zostawiamy Was z klasyczną, polską babą. Po Świętach wracamy z podwojonymi mocami ;-)

Traditional easter yeast cake covered with pink icing

Składniki na małą babkę:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 1 większej cytryny
  • skórka z dwóch cytryn

Składniki na lukier cytrynowy:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Formę posmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki.
Cytryny sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok z jednej.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło włóż do wysokiej miski i ucieraj chwilę mikserem. Dodaj do niego po trochę cukru, po każdej porcji dokładnie miksując. Dodaj także cukier z wanilią. Następnie dodaj jajka, po jednym, po każdym także dokładnie miksując. Wyłącz mikser.
Do masy maślano-jajecznej dodaj po trochu mąki z proszkiem na przemian z sokiem i skórką z cytryny. Mieszaj delikatnie łyżka lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę delikatnie przełóż do formy (będzie dosyć gęsta), wyrównaj i piecz ok. 60 minut.
W czasie pieczenia przygotuj lukier. Wymieszaj cukier z sokiem do uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy.
Babkę wystudź i udekoruj lukrem po całkowitym ostudzeniu.

 

przepis: Aleksandra Wnuk

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *