Ćevapčići to najprościej mówiąc grillowane lub smażone paluszki z mięsa. Brzmi banalnie, lecz smakuje wyjatkowo. Sekretem jest tutaj nie tylko jakość mięsa, lecz także sposób jego przygotowania. Danie to sprawdzi się w formie obiadu, podane z plackami pita lub pieczonymi ziemniakami, sałatką szopską i jogurtem, lecz także jako przystawka.

Przepis na oryginalne Ćevapčići jest autorstwa Petara Simić – rodowitego Serba, szefa kuchni restauracji Bałkański Kocioł oraz trenera kuchni bałkańskiej.

CevapciciSkładniki:

  • mięso baranie
  • sól
  • czosnek

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę ok. 2×2 cm i posól. Zostaw w lodówce na 5-6 h.
  2. Następnego dnia zmiel mięso na grubszym oczku, dobrze wymieszaj, dodaj czosnek i zostaw w lodówce na kolejne 12 h.
  3. Zmiel mięso na mniejszym oczku, dobrze je wymieszaj, zostaw w lodówce na kolejne 2-3 h. Jeśli mięso się dobrze klei, oznacza to, iż jest gotowe do formowania ćevapi.
  4. Z mięsa formuj paluszki (dłuższe lub krótsze) i grilluj lub smaż. Podawaj na ciepło.

Przepis: Petar Simić

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *