Pewnie każdy kraj ma swoje sposoby na „mistrzowskie danie z grilla”. Mnie jednak szczególnie przypadły do gustu grillowane mięsa meksykańskie. Proste, szybkie i aromatyczne, zaskoczą i zachwycą niejednego amatora grillowych smaków. Poniżej znajdziecie przepisy na dwie doskonale, meksykańskie marynaty autorstwa naszej instruktorki kuchni meksykańskiej: Isabel Balderas. Wypróbowałam, smakowałam i mogę powiedzieć, że nie mają sobie równych!

A wszystkich tych, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o meksykańskiej tradycji kulinarnej i nauczyć się jak przygotowywać oryginalne dania, zapraszamy na kurs kuchni meksykańskiej. Najbliższy już 10 sierpnia!

Redaktor Naczelny
Anna Kalaji

Marynata do wołowiny

Ilość porcji: na 700 g mięsa wołowego
Czas przygotowania: 15 min  + 6 godz.

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 1 puszka piwa
  • 3 limonki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2  łyżki sosu Worchestershire
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso i oczyść z błon. Pokrój w ok. 1,5 cm-owe plastry. Włóż do miski.
  2. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj z resztą składników
  3. Zalej mięso marynatą, przykryj folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki. Najlepszy czas marynowania to 6 godz. (jednak już po 3 godz. mięso będzie miało smak przypraw).

 

Marynata do wieprzowiny oraz drobiu

Ilość porcji: na 700 g mięsa lub drobiu
Czas przygotowania: 15 min. + 6 godz.

Składniki:

  • 700 g dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiu
  • 3 szt. chili guajillo
  • 3 szt. chili pasilla
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ białej cebuli
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso lub kurczaka i przełóż do miski. (Jeśli marynujesz karkówkę, piersi z kurczaka lub inny, duży kawałek mięsa, pokrój je w ok 1,5 cm-owe plastry.)
  2. Rozetnij papryczki na pół i wydrąż z nich pestki. Pokrój na mniejsze części i ugotuj we wrzątku na miękko.
  3. Zblenduj papryki z obranym czosnkiem, cebulą, kminkiem, cynamonem oraz solą.
  4. Zalej marynatą mięso, wymieszaj, przykryj całość folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki. Najlepszy czas marynowania to 6 godz. (jednak już po 3 godz. mięso będzie miało smak przypraw).

Przepisy: Isabel Balderas

 

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *