fbpx

Chrupiące nachos to jedna z najbardziej znanych i wciągających meksykańskich przekąsek. Apetyczne trójkąty zanurzone w charakternej salsie to coś, czemu ciężko się oprzeć. Nasza trenerka kuchni meksykańskiej Isabel Balderas podzieliła się z Wami swoim autorskim przepisem na doskonałe tortille, z których zrobicie chrupkie nachos. My dodatkowo polecamy wersję nieco szybszą, na bazie genialnych tortilli dostępnych w naszym sklepie Masala Smaki Świata. To jak, którą wersję wolicie?

Nachos z mąki kukurydzianej Masa Harina

Składniki na miskę nachos:

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj ze skrobią, solą i przyprawami. Dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto. Podziel na 8 małych, w miarę równych kulek. Każdą z kulek potraktuj praską do tortilli lub rozwałkuj na cienki okrągły placek za pomocą wałka. Aby uprościć sobie zadanie, użyj folii spożywczej by ciasto nie przywierało do stolnicy i wałka.

Tak przygotowane placki smaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Po pół minuty na każdą stronę. Usmażone placki wystudź i każdy pokrój na 8 trójkątów. Następnie przygotowane nachos smaż na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury ok. 170 stopni po kilka minut aż staną się chrupiące. Podawaj od razu.

Serwuj razem z wybraną salsą lub guacamole.

Możesz również skrócić sobie czas przygotowania i skorzystać z gotowych placków tortilla. Takie placki wystarczy jak wyżej pokroić na osiem części by powstały mniejsze trójkąciki i usmażyć na gorącym tłuszczu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *