fbpx

Majówka, długi weekend, piknik, letni wypoczynek na łonie natury to świetna okazja do relaksu i ucieczki od miejskiego zgiełku. No i upichcenia czegoś wyjątkowego! Grillowanie z bliskimi, gotowanie na świeżym powietrzu czy w końcu więcej czasu na przygotowanie czegoś specjalnego.

Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych i sprawdzonych patentów na ułatwienie sobie gotowania w plenerze i garść pomysłów na jego urozmaicenie. Łapcie!

  • Turystyczna kuchenka gazowa spakowana w zgrabną walizkę – niezbędnik każdego podróżnika i biwakowicza. W dowolnym miejscu możesz szybko włączyć i ugotować ulubione danie. Nie potrzebujesz podpięcia do prądu. Kartusz z gazem wystarczy na podgrzanie kilkunastu obiadów. Koniecznie do zabrania!
  • Zaczynasz przygodę z grillowaniem, nie wiesz jak się do tego zabrać lub w końcu chcesz spróbować czegoś innego niż klasycznej kiełbaski? A może po prostu chcesz mieć wszystko gotowe bez zbędnego wertowania internetu? Sięgnij po gotowy zestaw produktów i przepisów na grilla po tajsku. Wszystkie niezbędne etniczne produkty i sprawdzone przepisy od naszej trenerki kuchni tajskiej Izabeli Zielskiej. Łatwiej być nie może.

PRZEPIS NA CAMARONES CON ACHIOTE Y GUACAMOLE CZYLI KREWETKI Z GRILLA W MARYNACIE ACHIOTE Z SALSĄ Z AWOKADO

Składniki na 3-4 osoby: 

Składniki na krewetki:  

  • 50 g achiote
  • 9-12 sztuk surowych krewetek 31/40 obranych   – zamiast krewetek możesz użyć tofu, kurczaka lub kawałka wieprzowiny
  • 1 pomarańcza  
  • 1 limonka  
  • 1 łyżka octu jabłkowego   
  • 1 suszona chilli guajillo 
  • szczypta oregano  
  • szczypta soli  
  • szczypta pieprzu  
  • 1 łyżeczka miodu  

Składniki na guacamole: 

Wykonanie krewetek: 

Przygotuj marynatę. Namocz chilli guajillo w gorącej wodzie i usuń z niego pestki. Wkrusz do miski achiote, dodaj sok z pomarańczy, limonkę, ocet jabłkowy i chili guajillo. Zlenduj wszystko ze sobą.  

Marynatę dopraw oregano, solą, pieprzem i miodem.  

Zamarynuj krewetki i nadziewaj na patyczki do grilla.  

Grilluj na ruszcie lub na patelni grillowej przez ok. 1,5-2 minuty z każdej strony. 

Wykonanie guacamole:  

Pokrój awokado w kostkę, posiekaj drobno papryczkę jalapeño i kolendrę. Dodaj sok z limonki i wszystko razem wymieszaj.  Dodaj posiekane w kostkę pomidory i cebulę. Dopraw solą. Podawaj z szaszłykami z krewetek oraz solonymi nachos. 

Przepis: Isabel Balderas, trenerka kursów kuchni meksykańskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *