Dal Makhani, czyli maślany dal
Kuchnia indyjska to bogactwo jednogarnkowych, nieskomplikowanych dań, które sycą i rozgrzewają. Po zaopatrzeniu się w zestaw aromatycznych przypraw w naszym sklepie Masala Smaki Świata, żadna indyjska potrawa nie będzie już zagadką. Zapraszamy na oryginalny przepis na dal autorstwa naszego fantastycznego trenera Tapiego Sharmy.
Dal makhani, czyli maślany dal
Składniki na 3-4 porcje:
- 100g czarnej soczewicy
- 10g czerwonej fasoli
- ¼ kostki masła
- 4-5 łyżek śmietany 36%
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku
- szczypta asafetidy
- 1,5 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- sól
- 1 łyżeczka suszonej kozieradki (kasoori methi) – opcjonalnie
- 3 łyżki pulpy pomidorowej – opcjonalnie
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, chilli i asafetidę. Wymieszaj i dodaj pulpę pomidorową. Ponownie zamieszaj i dodaj kolendrę, kumin, garam masala. Dodaj wcześniej przygotowaną papkę z soczewicy i fasoli oraz odrobinę wody. Następnie dorzuć sól, masło i kasoori methi. Mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Zmniej gaz, dodaj śmietanę i mieszaj do ujednolicenia masy.
Danie podawaj z chlebkami paratha, roti lub ryżem basmati.
Przepis: Tapi Sharma
Voucher na kurs kuchni indyjskiej z Tapim Sharmą możesz kupić już teraz!
2 Responses to Dal Makhani, czyli maślany dal
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl
Jeden z moich ulubionych przepisów z czasów wegetarianizmu. Dalej często do niego wracam.
Wspaniale <3 Nie ma to jak maślany dal <3