fbpx

Kuchnia indyjska to bogactwo jednogarnkowych, nieskomplikowanych dań, które sycą i rozgrzewają. Po zaopatrzeniu się w zestaw aromatycznych przypraw w naszym sklepie Masala Smaki Świata, żadna indyjska potrawa nie będzie już zagadką. Zapraszamy na oryginalny przepis na dal autorstwa naszego fantastycznego trenera Tapiego Sharmy.

Tapi Sharma kurs kuchni indyjskiej

Dal makhani, czyli maślany dal

Składniki na 3-4 porcje:

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, chilli i asafetidę. Wymieszaj i dodaj pulpę pomidorową. Ponownie zamieszaj i dodaj kolendrę, kumin, garam masala. Dodaj wcześniej przygotowaną papkę z soczewicy i fasoli oraz odrobinę wody. Następnie dorzuć sól, masło i kasoori methi. Mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Zmniej gaz, dodaj śmietanę i mieszaj do ujednolicenia masy.

Danie podawaj z chlebkami paratha, roti lub ryżem basmati.

dal makhani kurs kuchni indyjskiej

Przepis: Tapi Sharma

Voucher na kurs kuchni indyjskiej z Tapim Sharmą możesz kupić już teraz!

2 Responses to Dal Makhani, czyli maślany dal

  1. karol pisze:

    Jeden z moich ulubionych przepisów z czasów wegetarianizmu. Dalej często do niego wracam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *