fbpx

Kolejna włoska podróż to Emilia-Romania, a wraz z nią jedne z najbardziej znanych i popularnych składników Półwyspu Apenińskiego. Nasz trener kuchni włoskiej, Nicola Palladini, dzieli się z Wami swoim przepisem z tego regionu na prostą i wciągającą przekąskę – soczysty melon otulony szynką parmeńską w smakowitym sosie.

Redakcja – Aleksandra Wnuk

Dziś zabiorę Was do Emilia-Romania. To północny region Włoch, ze stolicą w Bolonii. Tereny te są niewątpliwie oblegane turystycznie. Małe, urokliwe miejscowości położone na Adriatykiem zachęcają do spacerów i wypoczynku, a kuchnia… jest wykwintna! 

Ze stolicy regionu pochodzą dwa specjały, którymi Włochy szczycą się na całym świecie – mortadela oraz twardy parmezan – parmigiano reggiano, bez którego rodowity Włoch nie wyobraża sobie dania z makaronem w roli głównej.

Wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18 miesięcy. Charakteryzuje się kruchością i dużą ziarnistością. Im straszy, tym bardziej pikantny w smaku. Starty, znakomicie pasuje do makaronów np. carbonary. Może służyć również do przygotowania serowych sosów.

parmigiano reggiano
ser parmigiano reggiano

W potrawach pojawia się dziczyzna oraz szynka parmeńska – prosciutto di Parma – jedna z najlepszych szynek na świecie. Tej szynki używa się również do przyrządzenia słynnej włoskiej przystawki prosciutto con melone.
Słynna włoska przekąska z kawałków melona zawiniętego w plastry świeżo krojonej szynki parmeńskiej to przysłowiowe niebo w gębie. Ja podaję go na szpinaku i polewam sosem balsamicznym. Sprawdźcie sami.

melon otulony szynką parmeńską
melon otulony szynką parmeńską

Składniki na 4 porcje:

Wykonanie:
Melona umyć, obrać, pokroić na cząstki, oczyścić z nasion. Ułożyć na opłukanym i osuszonym szpinaku. Przykryć plasterkami szynki parmeńskiej, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z sosem balsamicznym.

Tekst i przepis: Nicola Palladini

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *