fbpx

Znane od wieków w medycynie chińskiej grzyby enoki wchodzą na stoły całego świata. Wyjątkowo pyszne, pełne umami i słodyczy, o nietypowej mięsistej strukturze, znajdą zastosowanie w oryginalnych przepisach kuchni azjatyckich, ale też świetnie sprawdzą się w roli składnika do codziennego gotowania.

CZY GRZYBY ENOKI SĄ ZDROWE?

W medycynie azjatyckiej grzyby enoki były używane od wieków w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, chorób wątroby i dolegliwości żołądkowych. Cenimy enoki za dużą zawartość przeciwutleniaczy, bogactwo witamin, protein oraz antyoksydantów. Grzyby te zawierają niacynę, wapń, żelazo, potas i ryboflawinę.

ENOKI – ZAKUPY, OBRÓBKA, PRZECHOWYWANIE

Enoki kupujemy w postaci świeżej (tutaj kupisz grzyby z możliwością wysyłki na całą Polskę:)). Przechowujemy je w lodówce w oryginalnym opakowaniu. Jeśli chcemy zużyć tylko część, otwieramy opakowanie z jednej strony, oddzielamy preferowaną ilość a pozostałą część dalej trzymamy w oryginalnym opakowaniu. Po otwarciu grzyby będą świeże ok.5 dni.

Przed użyciem odcinamy grzybnię. Enoki smażymy, gotujemy, grillujemy lub jemy na zimno w sałatkach. Najczęściej zaleca się jak najkrótszą obróbkę termiczną (ok. 1 minuty), wówczas grzyby zachowają swoją chrupkość. My czasem lubimy pogotować je dłużej, staną się wtedy mięsiste, idealnie sprawdzają się w daniach wegańskich i wegetariańskichJ

8 POMYSŁÓW NA GRZYBY ENOKI

ENOKI W ZUPACH

Znane z popularnych japońskich ramenów, koreańskich zup kimchi czy chińskich i tajskich kociołków, enoki dodawane są pod koniec gotowania. Grzybów tych używamy również w lekkich bulionach grzybowych czy takich z azjatyckim twistem. Śmiało dodajemy je do tajskich klasyków takich jak tom kha czy tom yum oraz japońskiej zupy misoshiru.

PLACKI Z ENOKI

Mąka, jajko, parę kropel oleju sezamowego, sól i pieprz z dużą ilością enoki (więcej grzybów niż ciasta) i wspaniałe śniadanie na koreańską modłę gotowe. Polecamy maczać w sosie sojowym ze szczypiorkiem:)

OMLETY Z ENOKI

Kolejna propozycja śniadaniowa – enoki podsmażone chwilę na czosnku z dodatkiem sosu ostrygowego, zalane masą jajeczną to absolutny smakowy hit 💛 Przed podaniem posypujemy kolendrą i serwujemy z limonką.

ENOKI SMAŻONE

To jedna z najpopularniejszych form podania – enoki smażone w daniach typu stir-fry. W tej wersji znajdą kompana w każdej kombinacji – z warzywami, mięsem, owocami morza, tofu, jajkiem – tylko wyobraźnia nas ogranicza. Jak na dania stir fry przystało, smażymy bardzo krótko  w wysokiej temperaturze.

SAŁATKI Z ENOKI

Blanszowane enoki nie mają sobie równych. My zajadamy się tajskimi sałatkami zatopionymi w klasycznym dressingu (cukier palmowy + sok z limonki + sos rybny + czosnek + chilli mieszane na smak). Za pozostałe składniki świetnie posłużą: bok choy na surowo, świeży ogórek, szalotka, kolendra, krewetki czy inne grzyby, takie jak boczniaki, pieczarki, buna shimeji.

ENOKI NA GRILLA

Przed nami azjatycki klasyk – wiązki enoki zawijane w boczek lub plastry surowej wołowiny, grillowane i serwowane z lekkim dipem na bazie sosu sojowego.

NADZIENIA Z ENOKI

Posiekane zaskoczą swoją strukturą, jako nadzienie do pierożków i sajgonek:)

ENOKI SMAŻONE NA GŁĘBOKIM TŁUSZCZU

Enoki oprószone mąką lub maczane w cieście tempura (przepis na tempurę znajdziesz tutaj) i smażone na głębokim tłuszczu, będą stanowić szybką i pyszną przekąskę.

Inspirujcie się, eksperymentujcie i dzielcie z nami swoją opinią i pomysłami na dania z naszych ulubionych grzybów 👩‍🍳 Izabela Zielska

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *