fbpx

Tapas – jak definiuje to pojęcie Hiszpańska Akademia Języka – są to małe porcje jedzenia ‘przykrywające’ głód podczas spożywania alkoholu. Tapas pojawiły się w Hiszpanii setki lat temu i do dziś tworzą istotną część hiszpańskiej kultury gastronomicznej. Spotkamy je w każdym hiszpańskim barze czy restauracji, nierzadko też przyrządza się je w domowym zaciszu.

Dziś do ich przyrządzenia używa się dosłownie wszystkiego, wszelkie wariacje są mile widziane. My przedstawiamy Wam tapas w formie sałatki  z krewetkami i czosnkowym sosem zwanym “alioli”. Podane z kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego wina i kilkoma kromkami bagietki zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy…

Aby przygotować przystawkę potrzebujemy alioli, które najlepiej jest zrobić samemu.  Przepis na salsę oraz sałatkę znajdziecie poniżej. I ¡Que aproveche! (hiszp. Smacznego!)

Alioli – Kremowy sos czosnkowy

Alioli (z katalońskiego  „all-i-oli” czyli „czosnek i oliwa”), to jeden z symboli kuchni śródziemnomorskiej. Jest znane nie tylko w Hiszpanii, lecz także we Francji (Prowansja nazywana jest Le Grand Aïoli), Włoszech czy Ameryce Południowej.

Jak przygotować ten czosnkowy przysmak?

Prawda jest taka, że wielu kucharzy przygotowuje alioli „na swoją modłę” i dodaje składniki „na oko”. Jest więc wiele wersji receptury. Ja przedstawiam oryginalny przepis, zasięgnięty od barcelońskiego kucharza.  Podana gramatura sprawia, że sos jest dosyć temperamentny (czytaj ostry), więc w razie potrzeby należy zmniejszyć ilość dodawanego czosnku). Za radą „cocinero” (hiszp. „kucharz”) dodaję też żółtko. No i oczywiście używam blendera, jak na XXI wiek przystało!

Ilość porcji: 170 ml
Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 żółtko
  • 3-5 kropli soku z cytryny
  • 150 ml oliwy extra vergine
  • sól do smaku
  • ewentualnie kawałek czerstwego chleba

Wykonanie:

Czosnek zmiażdż lub drobno posiekaj. Przenieś do robota kuchennego, dodaj żółtka oraz sok z cytryny i zmiksuj.

Przy włączonym urządzeniu bardzo powoli wlewaj oliwę, aż powstanie emulsja, a potem gęsty sos. (Uwaga! Nie wlewaj od razu całej oliwy gdyż sos zwarzy się i nie zgęstnieje.) Spróbuj i ewentualnie dopraw. Aby sos był gęstszy, w czasie ostatniego miksowania dodaj okruchy czerstwego chleba.

Ewentualnie posól do smaku.

Salsę Alioli podawaj na zimno (podgrzana może ulec rozwarstwieniu).

Z czym podawać: Alioli pasuje do niezliczonej ilości dań: mięs, ryb, ryżu, ziemniaków, przystawek, etc. Możesz także użyć go jako dressing do sałatki czy dodatek do pieczywa.

Wariacje: Zamiast oliwy możesz użyć oleju słonecznikowego. W tym wypadku jednak smak salsy będzie mniej wyrazisty.

Ensalada de gambas con alioli – Sałatka krewetkowa z czosnkową salsą „alioli”

Ta prosta, a zarazem wykwintna sałatka to jedno z dań, jakie zaproponowano podczas niedawnego Festiwalu Tapas w Saragossie. Podana w formie przystawki robi wrażenie nie tylko smakowe, lecz także wizualne. Delikatność krewetek przeplata się tutaj z pikanterią sosu czosnkowego i wyrazistym aromatem ogórków. Doskonała jako dodatek, lecz także jako osobne danie.

Ilość porcji: 4 przystawki lub 1 duża porcja
Czas przygotowania: 45 min

Składniki:

  • 100 g krewetek 
  • 200 g (ok 3 sztuki) ziemniaków sałatkowych
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 3-4 fileciki anchois
  • 3-4 łodyżki zielonej części dymki
  • 4 łyżki świeżego groszku zielonego (może być mrożony, wrzucony do wrzątku na kilka sekund)
  • 60 ml alioli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 świeża, czerwona papryczka chili

Wykonanie:

Krewetki można kupić od razu obrane i gotowane, ale jeśli zależy Ci na naprawdę dobrym smaku, wybierz te świeże. Mogą być koktajlowe lub tygrysie. Aby je przyrządzić zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie bulgotać, wrzuć krewetki i od momentu gdy woda ponownie zacznie wrzeć, gotuje je 3 min.

Kiedy miną 3 min, przełóż krewetki je do miseczki wypełnionej zimną wodą oraz kilkoma kostkami lodu. Kiedy wystygną, obierz je i wrzuć do dużej salaterki (Jeśli wybrałeś te duże, pokrój je na mniejsze części.)

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź, ostudź i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do krewetek.

Pół ogórka pokrój w kostkę i dodaj do salaterki, resztę pokrój w krążki i odłóż do dekoracji.

Drobno posiekaj dymkę, dodaj do sałatki. Wrzuć do niej także groszek i posiekane fileciki anchois.

Zalej sałatkę salsą alioli i dobre wymieszaj. Dopraw do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.

Przełóż sałatkę do wybranych naczyń, udekoruj ogórkiem oraz kawałkami papryczki chili i podawaj.

Z czym podawać:  Sałatka najlepiej smakuje podana z kromkami świeżego pieczywa lub tostami.

Tekst, przepisy i zdjęcia: Anna Kalaji

Voucher na kursy kuchni hiszpańskiej możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *