Gorzki melon po indyjsku – Karela Śukta
Karela – znana także jako gorzki melon ma charakterystyczny gorzki smak. Reguluje poziom cukru we krwi oraz funkcjonowanie organów człowieka. Zawiera Gurmarin, polipeptyd podobny budową do bydlęcej insuliny, a jego działanie regulujące poziom cukru we krwi zostało potwierdzone doświadczalnie.
Karela zawiera głównie lecytyny, charantyny i momordycyny. Wykazano, że lecytyny mają znaczące działanie regulującą gospodarkę lipidową. Owoce Kareli są stosowane przez ajurwedyjską medycynę ludową jako środek na cukrzycę. Owoce i liście Kareli zawierają alkaloidy, glukozydy, olejki naturalne. Ziarna zawierają alkaloidy i ureazę. Liście, owoce i ich wyciągi mają lecznicze właściwości i stosowane są przez Ayurvedę. Są bogate w najważniejsze witaminy i minerały, szczególnie witaminy A, B1, B2, C i żelazo. Regularne spożywanie Kareli zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Wyciąg z kareli zalecany jest w leczeniu cukrzycy, osłabienia, atonii jelit, niedostatecznego wydzielania soków trawiennych, nowotworów, przewlekłych chorób skóry.
Można ją gotować lub smażyć.
Poniżej znajdziecie przepis na indyjskie danie w którym to Karela jest główną bohaterką. Doskonale rozgrzewająca, aromatyczna i ciekawa w smaku potrawa doskonale nadaje się na nadchodzące jesienno-zimowe dni.
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża lub dwie małe karele
- 4 ziemniaki
- 100 g zielonego groszku (rozmrożonego)
- 1 świeże chilli
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 5 liści curry
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pańć masali
- ½ łyżeczki brązowej gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Ziemniaki pokrój na kwadraty 2/2 cm, karelę w plastry a świeży imbir i chili posiekaj na drobne kawałeczki.
Czarną gorczycę rozgnieć w moździerzu.
Do rozgrzanego i osuszonego woka lub głębszego garnka wlej olej.
Na olej wrzuć posiekany imbir, gdy lekko się przyrumieni dodaj chili, pańć masalę, kminek i liście curry, gdy przyprawy się przyrumienią zdejmij wok z ognia, dodaj kolendrę oraz kurkumę i wymieszaj z resztą przypraw.
Następnie dodaj ziemniaki i smaż przez chwilę, aż ziemniaki zarumienią się lekko. Dodaj odrobinę wody (ok. pół szklanki), aby ziemniaki nie przypaliły się i duś pod przykryciem ok. 15 minut co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wody.
Gdy ziemniaki są ugotowane dodaj pokrojoną karelę i zielony groszek. Duś w podobny sposób w razie czego dolewają po odrobinie wody aż warzywa się ugotują a z ziemniaków i przypraw naturalnie utworzy się sos. Na koniec dodaj sól i wymieszaj. Gorącą Śuktę podawaj z ryżem lub chapatami.
Przepis i zdjęcie: Piotr Henschke
Voucher na szkolenia kuchni indyjskiej kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl