Karela – znana także jako gorzki melon ma charakterystyczny gorzki smak. Reguluje poziom cukru we krwi oraz funkcjonowanie organów człowieka. Zawiera Gurmarin, polipeptyd podobny budową do bydlęcej insuliny, a jego działanie regulujące poziom cukru we krwi zostało potwierdzone doświadczalnie.

KarelaKarela zawiera głównie lecytyny, charantyny i momordycyny. Wykazano, że lecytyny mają znaczące działanie regulującą gospodarkę lipidową. Owoce Kareli są stosowane przez ajurwedyjską medycynę ludową jako środek na cukrzycę.  Owoce i liście Kareli zawierają alkaloidy, glukozydy, olejki naturalne. Ziarna zawierają alkaloidy i ureazę. Liście, owoce i ich wyciągi mają lecznicze właściwości i stosowane są przez Ayurvedę. Są bogate w najważniejsze witaminy i minerały, szczególnie witaminy A, B1, B2, C i żelazo. Regularne spożywanie Kareli zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Wyciąg z kareli zalecany jest w leczeniu cukrzycy, osłabienia, atonii jelit, niedostatecznego wydzielania soków trawiennych, nowotworów, przewlekłych chorób skóry.
Można ją gotować lub smażyć.

Poniżej znajdziecie przepis na indyjskie danie w którym to Karela jest główną bohaterką. Doskonale rozgrzewająca, aromatyczna i ciekawa w smaku potrawa doskonale nadaje się na nadchodzące jesienno-zimowe dni.

Karela ŚuktaIlość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 45 min

Składniki:

  • 1 duża lub dwie małe karele
  • 4 ziemniaki
  • 100 g zielonego groszku (rozmrożonego)
  • 1 świeże chili
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 5 liści curry
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pańć masali
  • ½ łyżeczki brązowej gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój na kwadraty 2/2 cm, karelę w plastry a świeży imbir i chili posiekaj na drobne kawałeczki.
  2. Czarną gorczycę rozgnieć w moździerzu.
  3. Do rozgrzanego i osuszonego woka lub głębszego garnka wlej olej.
  4. Na olej wrzuć posiekany imbir, gdy lekko się przyrumieni dodaj chili, pańć masalę, kminek i liście curry, gdy przyprawy się przyrumienią zdejmij wok z ognia, dodaj kolendrę oraz kurkumę i wymieszaj z resztą przypraw.
  5. Następnie dodaj ziemniaki i smaż przez chwilę, aż ziemniaki zarumienią się lekko. Dodaj odrobinę wody (ok. pół szklanki), aby ziemniaki nie przypaliły się i duś pod przykryciem ok. 15  minut co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wody.
  6. Gdy ziemniaki są ugotowane dodaj pokrojoną karelę i zielony groszek. Duś w podobny sposób w razie czego dolewają po odrobinie wody aż warzywa się ugotują a z ziemniaków i przypraw naturalnie utworzy się sos. Na koniec dodaj sól i wymieszaj. Gorącą Śuktę podawaj z ryżem lub chapatami.

Przepis i zdjęcie: Piotr Henschke

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *