fbpx

Karela – znana także jako gorzki melon ma charakterystyczny gorzki smak. Reguluje poziom cukru we krwi oraz funkcjonowanie organów człowieka. Zawiera Gurmarin, polipeptyd podobny budową do bydlęcej insuliny, a jego działanie regulujące poziom cukru we krwi zostało potwierdzone doświadczalnie.

karela kurs kuchni indyjskiej

Zdjęcie: Lothar Bodingbauer, Unsplash

Karela zawiera głównie lecytyny, charantyny i momordycyny. Wykazano, że lecytyny mają znaczące działanie regulującą gospodarkę lipidową. Owoce Kareli są stosowane przez ajurwedyjską medycynę ludową jako środek na cukrzycę.  Owoce i liście Kareli zawierają alkaloidy, glukozydy, olejki naturalne. Ziarna zawierają alkaloidy i ureazę. Liście, owoce i ich wyciągi mają lecznicze właściwości i stosowane są przez Ayurvedę. Są bogate w najważniejsze witaminy i minerały, szczególnie witaminy A, B1, B2, C i żelazo. Regularne spożywanie Kareli zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Wyciąg z kareli zalecany jest w leczeniu cukrzycy, osłabienia, atonii jelit, niedostatecznego wydzielania soków trawiennych, nowotworów, przewlekłych chorób skóry.
Można ją gotować lub smażyć.

Poniżej znajdziecie przepis na indyjskie danie w którym to Karela jest główną bohaterką. Doskonale rozgrzewająca, aromatyczna i ciekawa w smaku potrawa doskonale nadaje się na nadchodzące jesienno-zimowe dni.

Karela Śukta

Składniki na 2 porcje:

Wykonanie:

Ziemniaki pokrój na kwadraty 2/2 cm, karelę w plastry a świeży imbir i chili posiekaj na drobne kawałeczki.

Czarną gorczycę rozgnieć w moździerzu.

Do rozgrzanego i osuszonego woka lub głębszego garnka wlej olej.

Na olej wrzuć posiekany imbir, gdy lekko się przyrumieni dodaj chili, pańć masalę, kminek i liście curry, gdy przyprawy się przyrumienią zdejmij wok z ognia, dodaj kolendrę oraz kurkumę i wymieszaj z resztą przypraw.

Następnie dodaj ziemniaki i smaż przez chwilę, aż ziemniaki zarumienią się lekko. Dodaj odrobinę wody (ok. pół szklanki), aby ziemniaki nie przypaliły się i duś pod przykryciem ok. 15  minut co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając trochę wody.

Gdy ziemniaki są ugotowane dodaj pokrojoną karelę i zielony groszek. Duś w podobny sposób w razie czego dolewają po odrobinie wody aż warzywa się ugotują a z ziemniaków i przypraw naturalnie utworzy się sos. Na koniec dodaj sól i wymieszaj. Gorącą Śuktę podawaj z ryżem lub chapatami.

Przepis i zdjęcie: Piotr Henschke

Voucher na szkolenia kuchni indyjskiej kupisz tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *