Istnieje na świecie należąca do rodzaju kamelia grupa roślin, z których zbiera się młode listki i pączki. To z nich robiony jest najbardziej popularny ze znanych napar – herbata. Istnieje wiele rodzajów tego napoju, ale tym razem postanowiłam przyjrzeć się herbacie jaśminowej.

Herbata jaśminowa

Kwiaty jaśminu dodawane są do herbaty zielonej, czarnej i białej. Według chińskich wierzeń, herbaty z dodatkiem tego składnika pozwalają zachować aktywność umysłową, odgonić senność i zlikwidować nagromadzone napięcie. Jest to związane z niezwykłym zapachem jaśminu, dzięki któremu jego kwiaty używane są w aromaterapii. To właśnie ten miły aromat uspokaja zmysły, skłania do relaksu i działa antydepresyjnie, a nawet – jak twierdzą niektórzy – afrodyzjakalnie! Jaśmin może być stosowany również jako środek zwalczający infekcje i krwawienia. Herbaty jaśminowe pomagają łagodzić skutki oparzeń słonecznych, co może przydać się miłośnikom słońca w lecie.

Cechy prozdrowotne herbaty jaśminowej są jednak w dużej mierze wynikiem tego, z jakim rodzajem naparu mamy do czynienia. W zależności od tego, czy jest to herbata biała, zielona czy czarna, właściwości tego przyjemnie pachnącego napoju są inne.

Gdy herbata zielona pojawiła się po raz pierwszy w Europie, sprzedawana była jako lekarstwo przeciw wzdęciom i rozstrojowi żołądka. Interesującą informacją dla kobiet jest to, że napar oczyszcza organizm z toksyn, które są jedną z przyczyn powstawania cellulitu. Ponadto chroni przed zawałem serca, obniża poziom cholesterolu i wspomaga trawienie. Najważniejszą jednak zaletą zielonej herbaty jest fakt, że zawiera ona polifenole, które mają silne działanie antyoksydacyjne, czyli neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu zapobiegają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Czarna herbata różni się od zielonej procesem produkcji, podczas którego zachodzi również fermentacja liści. Nie jest ona aż tak zdrowa jak zielona, ale oczywiście ma swoje zalety. Ze względu na zawartość teiny dodaje energii i poprawia zdolność koncentracji. Niewiele osób wie, że czarna herbata parzona przez 5 minut bogata jest we fluor, co chroni zęby przed próchnicą. Ale uwaga – o ile zielona herbata ma właściwości przeciwdziałające nowotworom, tak czarna, parzona wielokrotnie z tych samych liści może być niebezpieczna dla zdrowia i zwiększyć ryzyko wystąpienia raka.

Biała herbata zbierana jest wczesną wiosną i podczas zbiorów selekcjonuje się jedynie młode pączki liści. Napar ten uważany jest za najzdrowszy ze wszystkich trzech rodzajów, ponieważ zawiera wiele polifenoli, dzięki którym może być ona stosowana w profilaktyce nowotworów u osób obciążonych genetycznie. W większym też stopniu niż zielona zapobiega procesom starzenia się, dlatego nazywana jest eliksirem młodości.

Pomijając wszelkie aspekty zdrowotne, herbata jaśminowa to jeden z najbardziej powszechnych przykładów chińskiego wkładu w kulturę picia herbaty na świecie.

Tekst: Aleksandra Smoczyńska

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *