fbpx

Kuchnia śródziemnomorska bez wątpienia jest jedną z najbardziej lubianych kuchni świata. Lekka, pełna świeżych ryb i owoców morza, warzyw, owoców nagrzanych słońcem. Wciąż jednak mało w Polsce słyszy się o karczochu. A szkoda! Za ojczyznę tego oryginalnego warzywa uważa się Włochy i to tam można spotkać dziko rosnące zielone kule.

W krajach basenu Morza Śródziemnego, na targach i w sklepach można odnaleźć różne odmiany tego warzywa, na przykład Catanase – o wydłużonym kształcie, Romanesco – duże, z okrągłymi główkami i Violetto di Toscana – koloru fioletowego.

karczochy
zdjęcie: Canva

Już w starożytności stosowano karczochy jako lek na różne dolegliwości, dlatego w dzisiejszych czasach coraz więcej mówi się o ich dobrym wpływie na zdrowie. Szczególne zainteresowanie tym warzywem powinny wykazać osoby mające problemy z układem trawiennym, ze schorzeniami wątroby oraz takie, które nie stronią od tłustego jedzenia i alkoholu. Dlaczego? Wiele badań wykazało, że karczoch korzystnie wpływa na regenerację komórek wątroby. Dzięki temu może być ona zdrowa i sprawnie funkcjonować przez wiele lat. Firmy farmaceutyczne wykorzystują wyciąg z karczocha do produkcji leków wspomagających ten ważny organ.

Istotną cechą karczocha jest jego wpływ na wydzielanie żółci. Związki zawarte w tym warzywie działają zółciotwórczo i żółciopędnie dlatego polecany jest on dla osób, które mają problemy z drogami żółciowymi i pęcherzem żółciowym. Żółć wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin A, D, E, K i F.

Karczoch zawiera też flawonoidy. Tymi substancjami coraz częściej zainteresowane są kobiety, ponieważ zwalczają one wolne rodniki, czyli opóźniają procesy starzenia się. Jednak podstawową cechą flawonoidów jest zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów u osób obciążonych genetycznie.

Wodne i alkoholowe wyciągi z liści karczocha zapobiegają utlenianiu złego cholesterolu LDL, przez co stanowią element profilaktyki miażdżycy. Regularne spożywanie karczocha redukuje poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo warzywo to działa moczopędnie – organizm pozbywa się nadmiaru wody i szkodliwych toksyn, dlatego karczoch ma również działanie odtruwające.

karczochy
zdjęcie: Canva

Dobrą informacją dla łakomczuchów jest to, że 100 g tego warzywa, zawiera tylko 10 kcal! Karczochy mogą więc wzbogacać dietę odchudzającą. Karczocha można gotować, smażyć, piec i konserwować. Doskonały jest w każdej postaci. W naszym sklepie Masala Smaki Świata znajdziecie najsmaczniejszą część karczocha, czyli serca oraz aromatyczną gotową pastę do kanapek, surowych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.