Kuchnia śródziemnomorska bez wątpienia jest jedną z najbardziej lubianych kuchni świata. Lekka, pełna świeżych ryb i owoców morza, warzyw, owoców nagrzanych słońcem. Wciąż jednak mało w Polsce słyszy się o karczochu. A szkoda! Za ojczyznę tego oryginalnego warzywa uważa się Włochy i to tam można spotkać dziko rosnące zielone kule.

W krajach basenu Morza Śródziemnego, na targach i w sklepach można odnaleźć różne odmiany tego warzywa, na przykład Catanase – o wydłużonym kształcie, Romanesco – duże, z okrągłymi główkami i Violetto di Toscana – koloru fioletowego.

karczochy
zdjęcie: Canva

Już w starożytności stosowano karczochy jako lek na różne dolegliwości, dlatego w dzisiejszych czasach coraz więcej mówi się o ich dobrym wpływie na zdrowie. Szczególne zainteresowanie tym warzywem powinny wykazać osoby mające problemy z układem trawiennym, ze schorzeniami wątroby oraz takie, które nie stronią od tłustego jedzenia i alkoholu. Dlaczego? Wiele badań wykazało, że karczoch korzystnie wpływa na regenerację komórek wątroby. Dzięki temu może być ona zdrowa i sprawnie funkcjonować przez wiele lat. Firmy farmaceutyczne wykorzystują wyciąg z karczocha do produkcji leków wspomagających ten ważny organ.

Istotną cechą karczocha jest jego wpływ na wydzielanie żółci. Związki zawarte w tym warzywie działają zółciotwórczo i żółciopędnie dlatego polecany jest on dla osób, które mają problemy z drogami żółciowymi i pęcherzem żółciowym. Żółć wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin A, D, E, K i F.

Karczoch zawiera też flawonoidy. Tymi substancjami coraz częściej zainteresowane są kobiety, ponieważ zwalczają one wolne rodniki, czyli opóźniają procesy starzenia się. Jednak podstawową cechą flawonoidów jest zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów u osób obciążonych genetycznie.

Wodne i alkoholowe wyciągi z liści karczocha zapobiegają utlenianiu złego cholesterolu LDL, przez co stanowią element profilaktyki miażdżycy. Regularne spożywanie karczocha redukuje poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo warzywo to działa moczopędnie – organizm pozbywa się nadmiaru wody i szkodliwych toksyn, dlatego karczoch ma również działanie odtruwające.

karczochy
zdjęcie: Canva

Dobrą informacją dla łakomczuchów jest to, że 100 g tego warzywa, zawiera tylko 10 kcal! Karczochy mogą więc wzbogacać dietę odchudzającą. Karczocha można gotować, smażyć, piec i konserwować. Doskonały jest w każdej postaci. W naszym sklepie Masala Smaki Świata znajdziecie najsmaczniejszą część karczocha, czyli serca oraz aromatyczną gotową pastę do kanapek, surowych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *