fbpx

LAAB, LARB, LAAP. LARP, LAHB – sałatka z mięsa mielonego. Po prostu. Kurczak, wołowina, wieprzowina, kaczka, ryba – co chcesz. Zmielone / posiekane, a czasem nawet pokrojone w plastry.

Laab z wieprzowiny
Laab - tradycyjna metoda przygotowania

Tajowie traktują Laab jako swoją narodową potrawę, bo jakżeby inaczej!? Nikt ich nie przekona, że Pad Thai jest wietnamski (w Wietnamie podobne danie nosi nazwę  “phở xào”), bo został on zaadaptowany przez Tajów, nazywa się Pad Thai i JEST tajski. Laab też jest tajski, choć pierwowzór pochodzi z Laosu.

Ta znana na całym świecie sałatka uchodzi za wizytówkę tradycyjnej kuchni tajskiej – nietypowa, ostra, aromatyczna, jej smak idealnie łamią świeże, chrupiące warzywa. Jeśli poświęcisz się idei i pójdziesz za wskazówką dotyczącą „mielenia” mięsa, będziesz zachwycony! Aroj ma ma!  (taj. „bardzo smaczne = pyszne”)

Laab - tradycyjna metoda przygotowania

MIĘSO:

Jak już wyżej wspomniałam do wyboru. Mięso sieka się nożem – jak tatara. Można je zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale efekt nie będzie ten sam.

PRZYPRAWY I ZIOŁA:

WARZYWA:

  • Szalotka (lub czerwona cebula – pozycja obowiązakowa).
  • Sałata, fasolka wężowa, ogórek, szpinak wodny, kapusta do podania wedle uznania.

DODATKI:


Przepis na laab

Czas przygotowania:

  • Z maszynką do mielenia mięsa – 15 minut
  • Tradycyjną metodą – 45 minut do 2h (lub nawet do kilku h, chcąc przyrządzić danie równie tradycyjnie jak Taj na zdjęciu obok:))

Składniki na 2 porcje:

Wykonanie:

Mięso posiekaj dokładnie nożem, następnie dodaj trawę cytrynową, galangal i liście kaffir i posiekaj raz jeszcze. Stopień siekania możesz dobrać wedle własnego uznania (w Tajlandii spotkasz Laab siekany bardzo dokładnie jak i lekko “podziabany” tasakiem:)).

Zagotuj wodę w rondelku, zmniejsz ogień i dodaj mięso. Gotuj chwilę cały czas mieszając. Mięso powinno być ugotowane, ale nie przegotowane, bo będzie suche.

Zdejmij z ognia, dodaj prażony ryż, szalotki, miętę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie, dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i chilli.

Podawaj z kapustą, ogórkiem i ryżem kleistym.

Tekst, przepis oraz zdjęcia: Izabela Zielska

Voucher na warsztaty kuchni tajskiej możesz kupić już teraz!

Laab z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *