LAAB – moja tajsko-laotańska, niewegetariańska miłość
LAAB, LARB, LAAP. LARP, LAHB – sałatka z mięsa mielonego. Po prostu. Kurczak, wołowina, wieprzowina, kaczka, ryba – co chcesz. Zmielone / posiekane, a czasem nawet pokrojone w plastry.
Tajowie traktują Laab jako swoją narodową potrawę, bo jakżeby inaczej!? Nikt ich nie przekona, że Pad Thai jest wietnamski (w Wietnamie podobne danie nosi nazwę “phở xào”), bo został on zaadaptowany przez Tajów, nazywa się Pad Thai i JEST tajski. Laab też jest tajski, choć pierwowzór pochodzi z Laosu.
Ta znana na całym świecie sałatka uchodzi za wizytówkę tradycyjnej kuchni tajskiej – nietypowa, ostra, aromatyczna, jej smak idealnie łamią świeże, chrupiące warzywa. Jeśli poświęcisz się idei i pójdziesz za wskazówką dotyczącą „mielenia” mięsa, będziesz zachwycony! Aroj ma ma! (taj. „bardzo smaczne = pyszne”)
MIĘSO:
Jak już wyżej wspomniałam do wyboru. Mięso sieka się nożem – jak tatara. Można je zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale efekt nie będzie ten sam.
PRZYPRAWY I ZIOŁA:
- Świeża kolendra tajska i mięta (nie można kupić u nas tajskiej mięty, więc wybieram ogrodową)
- Trawa cytrynowa, galangal / galangal w proszku, liście kaffir, opcjonalnie
- Prażony ryż kleisty, utarty w moździerzu obowiązkowy
- Sos rybny
- Sok z limonki
- Chili w płatkach
WARZYWA:
- Szalotka (lub czerwona cebula – pozycja obowiązakowa).
- Sałata, fasolka wężowa, ogórek, szpinak wodny, kapusta do podania wedle uznania.
DODATKI:
Przepis na laab
Czas przygotowania:
- Z maszynką do mielenia mięsa – 15 minut
- Tradycyjną metodą – 45 minut do 2h (lub nawet do kilku h, chcąc przyrządzić danie równie tradycyjnie jak Taj na zdjęciu obok:))
Składniki na 2 porcje:
- 300g mięsa (rozbef, karkówka, kurczak)
- 0,5 szklanki wody
- 3-4 szalotki, pokrojone w grubsze plastry
- 2 łyżki prażonego ryżu, otartego w kamiennym moździerzu
- 2 cm trawy cytrynowej (biała część)
- 1 plasterek galangalu o szer. ok. 1 cm
- 2 liście kaffir
- Sos rybny
- Sok z limonki
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- Garść liści kolendry
- Garść liści mięty
- Ryż kleisty do podania
- ¼ główki białej kapusty do podania
- 1 ogórek, obrany, pokrojony w słupki, do podania
Wykonanie:
Mięso posiekaj dokładnie nożem, następnie dodaj trawę cytrynową, galangal i liście kaffir i posiekaj raz jeszcze. Stopień siekania możesz dobrać wedle własnego uznania (w Tajlandii spotkasz Laab siekany bardzo dokładnie jak i lekko “podziabany” tasakiem:)).
Zagotuj wodę w rondelku, zmniejsz ogień i dodaj mięso. Gotuj chwilę cały czas mieszając. Mięso powinno być ugotowane, ale nie przegotowane, bo będzie suche.
Zdejmij z ognia, dodaj prażony ryż, szalotki, miętę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie, dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i chilli.
Podawaj z kapustą, ogórkiem i ryżem kleistym.
Tekst, przepis oraz zdjęcia: Izabela Zielska
Voucher na warsztaty kuchni tajskiej możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl