LAAB, LARB, LAAP. LARP, LAHB – sałatka z mięsa mielonego. Po prostu. Kurczak, wołowina, wieprzowina, kaczka, ryba – co chcesz. Byle zmielone / posiekane, a na upartego nawet pokrojone w plastry.

Laab - tradycyjna metoda przygotowaniaTajowie traktują Laab jako swoją narodową potrawę, bo jakżeby inaczej!? Żaden magazyn kulinarny im nie wmówi, że Pad Thai jest wietnamski (w Wietnamie podobne danie nosi nazwę  „phở xào”), bo został on zaadaptowany przez Tajów, nazywa się Pad Thai i JEST tajski. Laab też jest tajski, choć pierwowzór pochodzi z Laosu.

Ta znana na całym świecie sałatka uchodzi za wizytówkę tradycyjnej kuchni tajskiej – nietypowa, ostra, aromatyczna, jej smak idealnie łamią świeże, chrupiące warzywa. Jeśli poświęcisz się idei i pójdziesz za wskazówką dotyczącą „mielenia” mięsa, będziesz zachwycony! Aroj ma ma!  (taj. „bardzo smaczne = pyszne”)

Laab - tradycyjna metoda przygotowaniaMIĘSO:

Jak już wyżej wspomniałam do wyboru. Mięso sieka się nożem – jak tatara. Oczywiście można je zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale efekt nie będzie ten sam.

PRZYPRAWY I ZIOŁA:

WARZYWA:

  • Szalotka obowiązkowa.
  • Sałata, fasolka wężowa, ogórek, szpinak wodny, kapusta do podania wedle uznania.

DODATKI:

  • Ryż kleisty


PRZEPIS NA LAAB

Ilość porcji: 2 Laab
Czas przygotowania:

  • Z maszynką do mielenia mięsa – 15 minut
  • Tradycyjną metodą – 45 minut do 2h (lub nawet do kilku h, chcąc przyrządzić danie równie tradycyjnie jak Taj na zdjęciu obok)

Składniki:

  • 400g rozbefu wołowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3-4 szalotki, pokrojone w grubsze plastry
  • 2 łyżki prażonego ryżu, otartego w moździerzu (koniecznie kamiennym, koniecznie dobrze utartego – twarde kawałki ziarenek są bardzo niemile widziane)
  • 2 cm trawy cytrynowej (biała część)
  • 1 plasterek galangalu o szer. ok. 1 cm
  • 2 liście kaffir
  • Sos rybny
  • Sok z limonki
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • Garść liści kolendry
  • Garść liści mięty
  • Ryż kleisty do podania
  • ¼ główki białej kapusty do podania
  • 1 ogórek, obrany, pokrojony w słupki, do podania

Przygotowanie:

  1. Mięso siekaj nożem – kiedy Twoim zdaniem będzie już wystarczająco posiekane, dodaj trawę cytrynową, galangal i liście kaffir i posiekaj raz jeszcze.
  2. Zagotuj wodę w rondelku, zmniejsz ogień i dodaj wołowinę. Gotuj chwilę cały czas mieszając. Mięso powinno być ugotowane, ale nie przegotowane, bo będzie suche.
  3. Zdejmij mięso z ognia, dodaj prażony ryż, szalotki, miętę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie, dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i chilli.
  4. Podawaj z kapustą, ogórkiem i ryżem kleistym.

Tekst, przepis oraz zdjęcia: Izabela Zielska

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *