fbpx

Tę pyszną marynatę możecie wykorzystać także do innych ryb, kurczaka, kaczki a nawet wieprzowiny. Ogranicza Was tylko wyobraźnia! Cudownie puszyste ziemniaczane puree z dodatkiem ostrego wasabi i świeże chilli na wierzchu podkręcą smak potrawy i rozgrzeją w jesienne chłody. Niech nie zwiedzie Was lista składników, to naprawdę proste i szybkie danie.

przepis na łososia

Zdjęcie: Canva, Wow_Pho–916237

Składniki na 8 porcji:

Składniki na marynatę:

Składniki na puree ziemniaczane z wasabi:

  • 500 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • Pół szklanki gorącego mleka
  • 2-3 łyżeczki pasty z wasabi
  • Sól i biały pieprz do smaku

Dodatkowo:

Wykonanie:

Przygotuj marynatę. Do podgrzanego oleju dodaj wszystkie składniki marynaty, chwile podgrzewaj aż całość zgęstnieje, odstaw i ostudź (marynaty możesz zrobić więcej i trzymać ją zamknięta w lodówce, nada się także do kurczaka lub kaczki). Zamarynuj łososia i trzymaj w lodówce przez minimum pół godziny.

W tym czasie przygotuj puree. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części, ugotuj do miękkości. Odcedź i przepuść przez praskę. Dodaj do nich masło, mleko, wasabi oraz pieprz i sól. Porządnie wymieszaj. Puree musi być gładkie i puszyste.

Na gorącej patelni z nieprzywierającą powłoką połóż łososia stroną ze skóra i smaż przez 3 minuty. Przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Łosoś musi być różowy w środku!

Podawaj na ziemniaczanym puree, posypane posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, chilli i sezamem.

Voucher na kursy kuchni azjatyckich możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *