fbpx

Churros to niesamowicie wciągające i smaczne paluszki ze smażonego ciasta parzonego, zazwyczaj podawane z gęstym sosem czekoladowym. Nie da się ukryć, że najlepiej smakują jeszcze gorące. Popularne jako street food zarówno w Hiszpanii jak i całej Ameryce Południowej. Chociaż klasyki nie przebije nic, w hiszpańskojęzycznych krajach znajdziecie takie skarby jak churros nadziewane kajmakiem, kremem budyniowym, a także wersje na słono – z szynką, żółtym serem i warzywami! Poniższy przepis to klasyczna baza, reszta zależy od Waszej inwencji!

churros z sosem czekoladowym

Churros z sosem czekoladowym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 500ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • Rękawy cukiernicze z tylką “szeroka gwiazdka”

Składniki na sos czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150ml śmietany 36%
churros z sosem czekoladowym

Wykonanie:

Zagotuj wodę z solą i masłem. Kiedy całość będzie zagotowana, zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj drewnianą łyżką i schłodź. Do schłodzonej masy wbij jajka i ponownie dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do worka cukierniczego zakończonego końcówką “szeroka gwiazdka”. W garnku rozgrzej olej do ok. 170 stopni. Gdyby będzie już mocno gorący, z rękawa wyciskaj kilkucentymetrowe porcje masy i smaż po kilka na raz, po kilka minut z każdej strony. Churros mają się zrobić rumiane.

Usmażone churros wyciągaj z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz.

Gorące churros obtaczaj w mieszance cukru z cynamonem.

By przygotować czekolady sos, rozpuść czekoladę ze śmietanka w kąpieli wodnej. Churrosy maczaj w ciepłym sosie i zajadaj bez zwłoki. najlepiej smakują ciepłe.

Zabieganym polecamy mrożone churros, które przygotujesz błyskawicznie.

Przepis: Isabel Balderas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *