fbpx

Migas to prawdziwe danie w duchu zero waste. Wczorajszy, a nawet mocno wczorajszy chleb podsmażony z czosnkiem i wybranym mięsem. Sycące, chłopskie danie, które przede wszystkim miało dodawać energii. Dziś jest jednym z najbardziej popularnych hiszpańskich dań. Warto próbować go w restauracjach i przygotowywać samemu w domu, bo za każdym razem może smakować inaczej. Wszystko zależy od wybranych dodatków.

migas kurs kuchni hiszpańskiej
zdjęcie: Canva

Składniki dla 3-4 osób:

  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 2 główki czosnku
  • 4 papryki piquillo
  • 200 g boczku lub mięsa wieprzowego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g sera Manchego

Wykonanie:

Porwij chleb na kawałki, włóż do miseczki i zalej wodą (chleb powinien być zmoczony, ale nie pływać w wodzie).

Obierz czosnek i podsmaż na oliwie. Gdy zacznie brązowieć, zdejmij go z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę mięso (boczek lub wieprzowinę). Na tej samej patelni podgrzej chleb co jakiś czas mieszając. Powinien stać się lekko złocisty (zajmie to ok 20 min). Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz mięso, dopraw, posyp startym serem i podawaj.

Jeżeli lubisz ostre smaki możesz do tego dania dodać paprykę Guindillas Picantes, oprócz ostrości doda potrawie życia swoim zielonym kolorem.

Pamiętaj chleb musi być naprawdę czerstwy i suchy, w przeciwnym razie danie zmieni się w papkę.

Tekst i przepis: Maria Najgrodzka

Voucher na kurs kuchni hiszpańskiej możesz kupić już teraz!

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *