Migas, czyli hiszpańskie danie z czerstwego chleba
Migas to prawdziwe danie w duchu zero waste. Wczorajszy, a nawet mocno wczorajszy chleb podsmażony z czosnkiem i wybranym mięsem. Sycące, chłopskie danie, które przede wszystkim miało dodawać energii. Dziś jest jednym z najbardziej popularnych hiszpańskich dań. Warto próbować go w restauracjach i przygotowywać samemu w domu, bo za każdym razem może smakować inaczej. Wszystko zależy od wybranych dodatków.
Składniki dla 3-4 osób:
- 3 kromki czerstwego chleba
- 2 główki czosnku
- 4 papryki piquillo
- 200 g boczku lub mięsa wieprzowego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 200 g sera Manchego
Wykonanie:
Porwij chleb na kawałki, włóż do miseczki i zalej wodą (chleb powinien być zmoczony, ale nie pływać w wodzie).
Obierz czosnek i podsmaż na oliwie. Gdy zacznie brązowieć, zdejmij go z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę mięso (boczek lub wieprzowinę). Na tej samej patelni podgrzej chleb co jakiś czas mieszając. Powinien stać się lekko złocisty (zajmie to ok 20 min). Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz mięso, dopraw, posyp startym serem i podawaj.
Jeżeli lubisz ostre smaki możesz do tego dania dodać paprykę Guindillas Picantes, oprócz ostrości doda potrawie życia swoim zielonym kolorem.
Pamiętaj chleb musi być naprawdę czerstwy i suchy, w przeciwnym razie danie zmieni się w papkę.
Tekst i przepis: Maria Najgrodzka
Voucher na kurs kuchni hiszpańskiej możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl