Ostrygi zawinięte w bekon i grillowane na ruszcie
Surowe, grillowane, smażone, zmieszane z dressingiem, w zupie, zapiekance lub gulaszu… – Ostrygi!
Można przygotowywać je w dowolny sposób, ale skoro majówka trwa w najlepsze, to dzielimy się z Wami pomysłem na wersję grillowaną według receptury Toma Eklera.
Wszystko czego potrzebujecie to ostrygi, właściwy nóż i bekon :)
Anges a cheval – ostrygi zawinięte w bekon i grillowane na ruszcie, podane na grzance z chałki
Składniki dla 4 osób:
- 4 ostrygi, wyjęte z muszli
- 4 plasterki cienko pokrojonego boczku
- 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 kromki chałki
- 50 g masła
Wykonanie:
Ostrygi posypać pieprzem i ostrożnie zawinąć w plasterki boczku, następnie nadziać na wykałaczki.
Chałkę pokroić i posmarować obustronnie masłem, następnie obsmażyć w piecu lub na patelni, wyjąć na talerz.
Rozgrzać grilla lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie umieścić na niej ostrygi, smażyć przez 2-3 minuty.
Przełożyć ostrygi na grzanki, posypać siekaną natką i podawać natychmiast.
Przepis: Tom Ekler
Voucher na kurs kuchni francuskiej z Tomem oraz inne szkolenia kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl