fbpx

Surowe, grillowane, smażone, zmieszane z dressingiem, w zupie, zapiekance lub gulaszu…  – Ostrygi!
Można przygotowywać  je  w dowolny sposób, ale skoro majówka trwa w najlepsze, to dzielimy się z Wami pomysłem na wersję grillowaną według receptury Toma Eklera.
Wszystko czego potrzebujecie to ostrygi, właściwy nóż i bekon :)

Anges a cheval – ostrygi zawinięte w bekon i grillowane na ruszcie, podane na grzance z chałki

Składniki dla 4 osób:

  • 4 ostrygi, wyjęte z muszli
  • 4 plasterki cienko pokrojonego boczku
  • 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 kromki chałki
  • 50 g masła

Wykonanie:

Ostrygi posypać pieprzem i ostrożnie zawinąć w plasterki boczku, następnie nadziać na wykałaczki.

Chałkę pokroić i posmarować obustronnie masłem, następnie obsmażyć w piecu lub na patelni, wyjąć na talerz.

Rozgrzać grilla lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie umieścić na niej ostrygi, smażyć przez 2-3 minuty.

Przełożyć ostrygi na grzanki, posypać siekaną natką i podawać natychmiast.

Przepis: Tom Ekler

Voucher na kurs kuchni francuskiej z Tomem oraz inne szkolenia kupisz tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *