O Paelli pisaliśmy już obszernie we wpisie Paella valenciana…, dzisiaj proponujemy wersję najbardziej kreatywną i barwną. Paella Mixta zachęca do miksowania wszystkiego ze wszystkim, hiszpańskich wędlin z owocami morza, owoców morza z mięsem czy owoców morza z owocami morza. Nasz przepis jest dość prosty ale nie zaszkodzi jeśli swoją paellę uzupełnicie o małże, ślimaki, kalmary, kurczaka czy mięso z królika. Panuje pełna dowolność w komponowaniu sofrito, zatem uwolnijcie swoją twórczość i do dzieła…

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1,5 godz.

Składniki:

250g Ryżu do paelli paella_mixta
1szt Cebula
1szt Papryka kolorowa
1szt Chorizo surowe
8szt Krewetki
4 szt Podudzie kurczaka
0,7l Bulion warzywny
1 cytryna
50 ml Oliwy do smażenia
250 ml Baza szafranowa

Składniki bazy szafranowej

125 ml Wina białego wytrawnego
85 ml Wody
1g Szafranu

Przygotowanie:

Przygotyj bazę szafranową, połącz wszytkie składniki i zagotuj. Odstaw na bok.
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
Chorizo obierz i pokrój w grubsze plastry. Kurczaka umyj.
Na patelni do paelli rozgrzej oliwę, dodawaj po kolei chorizo, potem krewetki. Krewetki odłóż.
Na patelnię dodaj kurczaka, następnie cebulę i paprykę. Gdy warzywa się zeszklą dodaj ryż i smaż na mocnym ogniu aż będzie przezroczysty.
Wlaej bulion i bazę szafranową, rozłóż równo wszystkie składniki. Gotuj ok. 10-15 minut, aż ryż będzie lekko twardy.
Zdejmij z ognia, ułóż krewetki na wierzchu. Przykryj dokładnie folią aluminiową i odstaw aby „doszła”.
Podawaj z ćwiartkami cytryny

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *