fbpx

O Paelli pisaliśmy już obszernie we wpisie Paella valenciana…, dzisiaj proponujemy wersję najbardziej kreatywną i barwną. Paella Mixta zachęca do miksowania wszystkiego ze wszystkim, hiszpańskich wędlin z owocami morza, owoców morza z mięsem czy owoców morza z owocami morza. Nasz przepis jest dość prosty ale nie zaszkodzi jeśli swoją paellę uzupełnicie o małże, ślimaki, kalmary, kurczaka czy mięso z królika. Panuje pełna dowolność w komponowaniu sofrito, zatem uwolnijcie swoją twórczość i do dzieła…

paella mixta kurs kuchni hiszpańskiej

Składniki na 4 porcje:

Składniki bazy szafranowej:

  • 125 ml wina białego wytrawnego
  • 85 ml wody
  • 1 g szafranu

Wykonanie:

Przygotuj bazę szafranową, połącz wszystkie składniki i zagotuj. Odstaw na bok.
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
Chorizo obierz i pokrój w grubsze plastry. Kurczaka umyj.
Na patelni do paelli rozgrzej oliwę, dodawaj po kolei chorizo, potem krewetki. Krewetki odłóż.
Na patelnię dodaj kurczaka, następnie cebulę i paprykę. Gdy warzywa się zeszklą dodaj ryż i smaż na mocnym ogniu aż będzie przezroczysty.
Wlej bulion i bazę szafranową, rozłóż równo wszystkie składniki. Gotuj ok. 10-15 minut, aż ryż będzie lekko twardy.
Zdejmij z ognia, ułóż krewetki na wierzchu. Przykryj dokładnie folią aluminiową i odstaw aby “doszła”.
Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Maria Najgrodzka kurs kuchni hiszpańskiej

Przepis: Maria Najgrodzka

Voucher na kurs kuchni hiszpańskiej z Marią możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *