fbpx

Uramaki w Polsce często, błędnie zwane California lub Philadelphia, to stosunkowo późna forma sushi. Powstały dopiero na początku lat 70-tych w USA. Po japońsku Ura znaczy odwrotny, maki zaś roladka, mamy więc do czynienia z odwrotną roladką. California i Philadelphia to dwa bardzo konkretne rodzaje Uramaki. Poniżej przedstawiamy jeden z ciekawszych przepisów na odwrotne sushi.

kurs sushi warszawa

Ilość porcji: 8 kawałków
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

Wykonanie:

Łososia, tuńczyka oraz rybę maślaną pokrój w bardzo cienkie plasterki.

Rozłóż ryż na ułożonej poprzecznie połówce nori, tak aby ze strony przeciwnej do Ciebie ryz stworzył wystający margines szerokości 1 cm.

Ułożony ryż obsyp sezamem, możesz posypać cała powierzchnię, zrobić poprzeczne paski lub napis z japońskich liter :)

Przewróć całość (ryż + nori) na drugą stronę tak aby ryż był na spodzie a nori na wierzchu.

Paluszka krabowego podziel na 3 części wzdłuż. Delikatnie naciśnij każdą z części aby lekko porozdzielać włókna.

Na środku nori ułóż kawałki paluszka metodą na zakładkę oraz kawałki awokado.

Jeśli chcesz użyć majonezu, zrób z niego ścieżkę od swojej strony składników.

Przy pomocy maty zarzuć nori z ryżem tuż za składniki, usuń puste przestrzenie i zmniejsz średnicę uramaka. Zwiń całość do końca.

Uramaka możesz ukształtować w walec, półwalec, kwadrat lub  trójkąt.

Na uramaku rozłóż przygotowane plasterki ryb, naprzemiennie lub po dwa.

Przyciśnij je lekko matą do sushi aby dobrze się przykleiły

Uramaki można kroić na dwa sposoby:
a)      kroimy roladę na pół, składamy razem otrzymane połówki, a następnie kroimy je razem na 3 pary.
b)      kroimy roladę na pół, składamy razem otrzymane połówki a następnie kroimy każdą z połówek jeszcze raz na pół. Otrzymujemy w ten sposób 4 pary.

 Przepis: Gaweł Stefanowicz

Voucher na warsztaty sushi możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *