Rainbow Uramaki Sushi
Uramaki w Polsce często, błędnie zwane California lub Philadelphia, to stosunkowo późna forma sushi. Powstały dopiero na początku lat 70-tych w USA. Po japońsku Ura znaczy odwrotny, maki zaś roladka, mamy więc do czynienia z odwrotną roladką. California i Philadelphia to dwa bardzo konkretne rodzaje Uramaki. Poniżej przedstawiamy jeden z ciekawszych przepisów na odwrotne sushi.
Ilość porcji: 8 kawałków
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
- 150 g ugotowanego ryżu do sushi
- 1 arkusz nori
- 1 paluszek krabowy (surimi) lub mięso z kraba
- 2 plasterki awokado średniej grubości
- majonez – jeśli lubisz
- 2-3 plasterki łososia
- 2-3 plasterki tuńczyka
- 2-3 plasterki ryby maślanej
Wykonanie:
Łososia, tuńczyka oraz rybę maślaną pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Rozłóż ryż na ułożonej poprzecznie połówce nori, tak aby ze strony przeciwnej do Ciebie ryz stworzył wystający margines szerokości 1 cm.
Ułożony ryż obsyp sezamem, możesz posypać cała powierzchnię, zrobić poprzeczne paski lub napis z japońskich liter :)
Przewróć całość (ryż + nori) na drugą stronę tak aby ryż był na spodzie a nori na wierzchu.
Paluszka krabowego podziel na 3 części wzdłuż. Delikatnie naciśnij każdą z części aby lekko porozdzielać włókna.
Na środku nori ułóż kawałki paluszka metodą na zakładkę oraz kawałki awokado.
Jeśli chcesz użyć majonezu, zrób z niego ścieżkę od swojej strony składników.
Przy pomocy maty zarzuć nori z ryżem tuż za składniki, usuń puste przestrzenie i zmniejsz średnicę uramaka. Zwiń całość do końca.
Uramaka możesz ukształtować w walec, półwalec, kwadrat lub trójkąt.
Na uramaku rozłóż przygotowane plasterki ryb, naprzemiennie lub po dwa.
Przyciśnij je lekko matą do sushi aby dobrze się przykleiły
Uramaki można kroić na dwa sposoby:
a) kroimy roladę na pół, składamy razem otrzymane połówki, a następnie kroimy je razem na 3 pary.
b) kroimy roladę na pół, składamy razem otrzymane połówki a następnie kroimy każdą z połówek jeszcze raz na pół. Otrzymujemy w ten sposób 4 pary.
Przepis: Gaweł Stefanowicz
Voucher na warsztaty sushi możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl