Alfredo Boscolo i Leonardo Masi– kultowa kuchnia Dantego, ekscentryczny duet, kulinarne szaleństwo, iście włosko uwodzicielscy trenerzy. Polacy kochają ich nietuzinkowe podejście do gotowania, my zaś wybraliśmy Alfredo i Leonardo przekonani o ich dogłębnej wiedzy na temat kuchni włoskiej, którą z takim zapałem przekazują.

11 czerwca Instytut Sztuki Kulinarnej z Alfredo i Leonardo przeprowadzili kurs gotowania  dla 120 osób jednocześnie. Chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisami, jakie nasi Włosi zaprojektowali na tą okazję :)


Roladki z Prosciutto di Parma oraz wołowej Bresaoli
wypełnione kulkami z sera koziego z miętą i koperkiem, na chrupkim pieczywie

Przepis dosyć łatwy i szybki, zwłaszcza dla tych którzy maja drobne paluszki. Jeśli ktoś zamiast rączek posiada jednak łapowiska, lepiej nawet nie zaczynać. Trzeba mieć szynkę parmeńską i/albo bresaolę pokrojoną w plastry. Musimy z nich stworzyć malusieńkie stożki, które muszą się zmieścić na malutkim chrupiącym pieczywie. Rękami tego nie da się robić – trzeba koniecznie mieć rączki.

Ilość porcji: 32 roladki
Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

Sposób przygotowania:

    1. Złóż plastry Prosciutto di Parma oraz Bresaoli na dwa i pokrój na cztery części. Każdy kawałeczek zwiń dając mu kształt stożka.
    2. Tymczasem, wymieszaj ser kozi, posiekane zioła, zmiażdżony ząbek czosnku ciut oliwy i pieprz. Z tej masy, zawsze rączkami, rób teraz kuleczki serowe. Takie kuleczki, ça va sans dire, trafiają… gdzie? Ależ do środka twoich wędlinowych stożeczków, które z kolej lądują na pieczywko, które z kolej trafi do twojego brzuszka.

 Wariacje: Jeśli nie posiadasz obu rodzajów wędlin, możesz wykorzystać jeden z nich.

Tekst: Alfredo Boscolo i Leonardo Masi
Zdjęcie: Izabela Zielska

 Sałatka z rukoli i truskawek, z płatkami parmezanu i balsamico

Rukola nie tylko zastępuje silikon, ale nadaje się na pesto…
Znane z dawien dawna w kuchni ziele, o ciemnozielonej barwie i przyjemnie goryczkowym smaku, było cenione przez starożytnych z uwagi na właściwości lecznicze. Rzymianie, którzy znali się na rzeczy, zjadali też jej nasiona i stosowali do celów magicznych, między innymi do napojów mających pomóc w miłości. Skoro udało im się postawić Koloseum, to byłoby głupie lekceważyć ich przykład. Żeby było jasne, uprawiali rukolę wokół fallicznych posągów stawianych na cześć Priapa, boga męskiej płodności. Wracając do naszych czasów, możemy tylko dodać, że na południu Włoch krążą niepotwierdzone głosy, wedle których jedzenie rukoli w okresie dorastania zapewnia jędrne piersi. Kto chce, niech spróbuje – i nam opowie, my jesteśmy zadowoleni z naszych wymiarów.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

Sposób przygotowania:

    1. Umyj i osusz osobno zieleninę i truskawki.
    2. Liście rukoli podziel na mniejsze strzępki, truskawki pokrój na połówki albo ćwiartki.
    3. Na talerzach układaj kolejno warstwę zieleniny, truskawki i wiórki parmezanu.
    4. Polej sosem powstałym z wymieszania widelcem oliwy, octu, soli oraz pieprzu.

Wariacje: Do sałatki tej idealnie nadaje się nie tylko rukola, ale i roszponka. Można je ze sobą mieszać.

Przepisy: Alfredo Boscolo i Leonardo Masi
Zdjęcia: Izabela Zielska

 

 

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *