Ciao!  Jak wszystkim wiadomo, mapa kulinarna północnych Włoch jest bardzo różnorodna. Soczyste i zawsze świeże skarby Morza Śródziemnego, dania z terenów alpejskich, czy ciekawe i oryginalne przysmaki południa… Każdy region oferuje słońce o wyjątkowym odcieniu, ciekawą historię i – co nas interesuje najbardziej – wyjątkową ucztę dla podniebienia. 

Potrawy, które spotkamy na północy, są niezwykle różnorodne, a wśród nich znajdą się zarówno te tradycyjne i najbardziej znane, jak makarony czy pizza, ale i nieosiągalne wszędzie, lokalne- dostępne tylko w określonym regionie lub przyrządzone z regionalnych składników.

Obiecuję za każdym razem zabierać Was będę  w niezapomnianą kulinarną podróż, której składniki  przesiąknięte są aromatem morskiego powietrza i słońca.

Dziś odwiedzimy jeden z najbogatszych rejonów Italii. 

Niegdysiejsze Księstwo Lombardii, ze stolicą w Mediolanie, to obszar szczycący się wysoko rozwiniętą kulturą o wieloletniej prowieniencji, a i obecnie sam Mediolan uznawany jest za stolicę mody nie bez powodu. Mediolan to także  fabryki słynnych włoskich taleggio, mascarpone, bel paese, czy intensywnej w smaku gorgonzoli. Przyznacie zapewne, że cudownie komponuje się z wybitnymi włoskimi makaronami. 

Flagowymi potrawami Lombardii są jednak dania, w których podstawą jest wyjątkowy ryż, gotowany na kremową konsystencję, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Któż nie przepada za połączeniem parmezanu, szafranu i ryżu pod bardzo pojemnym hasłem alla milanese

risotto milanese

Zwiedzających Lombardię nie sposób na pewno będzie również zniechęcić do cotoletta alla milanese, przyrządzanego z mięsa mlecznego cielaka, lub osso buco, czyli duszonej cielęcej giczy podawanej w duecie ze wspomnianym już przeze mnie wyśmienitym risotto alla milanese. 

Koneserzy słodkości w przerwie od eksploracji zabytków skuszą się na szlagierowe dla tego regionu Włoch tiramisu. Kompozycja warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocnym espresso, na którą nakłada się kolejną warstwę złożoną z mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady to istna symfonia dla podniebienia.

tiramisu przepis

Przepis na oryginalne włoskie tiramisu

Składniki dla 5-6 osób:

  • 400 g biszkoptów Savoiardi
  • 6 jajek
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 2 szklanki mocnej kawy – zaparzonej i wystudzonej
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać rum i ostudzić.

Do żółtek wsypać 6 łyżek drobnego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.

Do białek (można użyć wszystkie lub tylko 2 białka) dodać szczyptę soli oraz cukier puder i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier puder cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.

Połowę Savoiardi na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko kakao.

Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki.  Deser podawać schłodzony.

Tekst i przepis: Nicola Palladini

Voucher na kurs kuchni włoskiej możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *