SUFLET – Uznawany za danie trudne, które nie wychodzi, szybko opada lub w ogóle nie wyrasta, w rzeczywistości jest banalnie prosty! I jedyne czego nam potrzeba do jego zrobienia (i to z sukcesem), to bezbłędny przepis. Mamy zaszczyt pochwalić się takowym, napisanym przez Davida Gaboriaud, kucharza z zamiłowania, trenera kuchni francuskiej. Zachęcam do spróbowania swoich sił z sufletem jego autorstwa. A wszystkich tych, którzy chcieliby zobaczyć Davida na żywo i nauczyć się jak gotować na francuska nutę, zapraszam na warsztaty kuchni francuskiej. Nowa edycja już 12 grudnia!

Pozdrawiam ze smakiem,

Anna Kalaji
Redaktor Naczelny

Suflet serowyIlość porcji: 1 porcja
Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • 5 ml mleka
  • 25 g tartego sera bursztyn
  • 10 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 12,5 g masła
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli i czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej letnie mleko, ponownie wymieszaj (jak na beszamel), dopraw solą, pieprzem i gałką. Wystudź odkładając na chwilę.
  2. Dodaj żółtka cały czas mieszając. Dodaj ser, zamieszaj. Dodaj białka ubite na sztywną pianę i delikatnie pomieszaj całość.
  3. Wysmaruj foremki odrobiną masła i posyp mąką. Wlej ciasto do 2/3 wysokości foremek. Piecz w rozgrzanym piekarnika w temp 180°C przez ok 25 min. Podawaj od razu po wyjęciu.

Z czym podawać: Doskonale smakuje z mixem sałat polanych klasycznym lub miodowym sosem vinaigrette.

Przepis: David Gaboriaud

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *