Soufflé au fromage, czyli serowa chmura Davida Gaboriaud
SUFLET – Uznawany za danie trudne, które nie wychodzi, szybko opada lub w ogóle nie wyrasta, w rzeczywistości jest banalnie prosty! I jedyne czego nam potrzeba do jego zrobienia (i to z sukcesem), to bezbłędny przepis. Mamy zaszczyt pochwalić się takowym, napisanym przez Davida Gaboriaud, kucharza z zamiłowania, trenera kuchni francuskiej. Zachęcam do spróbowania swoich sił z sufletem jego autorstwa.
Składniki na 1 suflet:
- 5 ml mleka
- 25 g tartego sera bursztyn
- 10 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 12,5 g masła
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli i czarnego pieprzu
Wykonanie:
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej letnie mleko, ponownie wymieszaj (jak na beszamel), dopraw solą, pieprzem i gałką. Wystudź odkładając na chwilę.
Dodaj żółtka cały czas mieszając. Dodaj ser, zamieszaj. Dodaj białka ubite na sztywną pianę i delikatnie pomieszaj całość.
Wysmaruj foremki odrobiną masła i posyp mąką. Wlej ciasto do 2/3 wysokości foremek. Piecz w rozgrzanym piekarnika w temp 180°C przez ok 25 min. Podawaj od razu po wyjęciu.
Z czym podawać: Doskonale smakuje z mixem sałat polanych klasycznym lub miodowym sosem vinaigrette.
Przepis: David Gaboriaud
Voucher na kursy kuchni francuskiej kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl