fbpx

Klasyczne polskie Święta Bożego Narodzenia pachną pomarańczami i piernikiem – naturalnym rzecz jasna. Podkreślam słowo “naturalnym”, gdyż ostatnio przy okazji wizyty w jednym z centrów handlowych zobaczyłam w sklepie odświeżacz w płynie o zapachu “świątecznego drzewka”, “piernika” i “wigilijnej nocy”… Aż przykro zrobiło mi się na samą myśl, że w domu, zamiast unoszącego się zapachu prawdziwej choinki i piernika w piecu, czuć byłoby skondensowany zapach w butelce. Dlatego też zachęcam gorąco do własnoręcznego wypiekania świątecznych słodkości  – nie dość że smakują, to jeszcze pachną wprost nieziemsko! No i cieszy sam fakt, że wszyscy goście zajadają się naszymi, wypracowanymi pysznościami. Choć wiem, że przed świętami czasu nie macie zbyt wiele, to mimo to, polecam znalezienie chwili, aby upiec choć jedno wigilijne ciasto. Samo pieczenie może być chwilą relaksu, a jedzenie…cóż, sami spróbujcie :)

Poniżej znajdziecie przepis przesłany przez Kingę Filipowicz – niekwestionowaną mistrzynię cukiernictwa. Niech zapach korzennych przypraw otuli Was czystą, aromatyczną i ciepłą atmosferą przedświątecznych przygotowań!

Piernik idealny

Piernik świąteczny

Składniki na 1 dużą blachę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej (nie razowej)
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru (w oryginale 200 g)
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki śliwek
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Do miski wsyp obydwie mąki, dodaj proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj i odstaw.

Miód włóż do rondelka, dodaj przyprawę do piernika, podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, aż się miód zarumieni.

Masło włóż do miski i utrzyj z cukrem. Ucierając, stopniowo dodawaj po 1 żółtku, a następnie miód.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do masy miodowej dodaj śliwki i dokładnie wymieszaj, następnie dodawaj na przemian mąkę i pianę, delikatnie wymieszaj.

Ciasto włóż do przygotowanej formy o wymiarach 30 x 11 cm, piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdź patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudź na kratce. Przechowuj zawinięty w ściereczkę. Przed podaniem możesz udekorować czekoladą (niekoniecznie).

Przepis: Kinga Filipowicz (z przepisu Pierre Hermé)

Voucher na szkolenia cukiernicze z Kingą kupisz tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *