Essaouira to niewielkie nadmorskie miasteczko w Maroku, które słynie ze swojego hipisowskiego ducha i niepowtarzalnego uroku. To tam, w wąskim uliczkach medyny możemy poczuć ferię arabskich przypraw i zanurzyć łyżkę w aromatycznym daniu tagine. Wegańska wersja tej popularnej potrawy to ulubione warzywa, które możemy dowolnie dobierać, siła natomiast tkwi w przyprawach, których nie wolno żałować. Nie martwcie się, jeżeli nie posiadacie specjalnego naczynia o tożsamej nazwie, bez problemu możecie użyć innego żaroodpornego sprzętu. Dorota i Jalil zabierają Was w marokańską podróż, a wszystkie pachnące Afryką przyprawy kupicie w sklepie Masala Smaki Świata.

kurs kuchni marokańskiej warszawa

Tagine Essaouira, czyli wegański tagine z warzywami i kiszonymi cytrynami

Składniki na 3-4 porcje:

Wykonanie:

Przygotuj warzywa: cukinię, marchewkę i rzepę pokrój w grubsze słupki. Ziemniaki na ćwiartki. Jeśli chcesz przygotować potrawę szybciej, warzywa podgotuj (około 5 minut). Cebulę pokrój w plastry lub paski.

Na spodzie tagina lub innego naczynia żaroodpornego ułóż cebulę, starte na tarce pomidory, ząbki czosnku, plastry ziemniaka. Posyp potrawę przyprawami. Następnie układaj naprzemiennie resztę warzyw. Musisz uformować z nich stożek. Dodaj kiszoną cytrynę pokrojoną w mniejsze cząstki. Warzywa posyp przyprawami. Dodaj trochę wody i oliwy. Warzywa duś pod przykryciem.

Po kilku minutach dodaj groszek.

Duś pod przykryciem do miękkości warzyw. Zaglądaj co jakiś czas do taginu, w razie potrzeby dodaj wodę. Dla lepszego smaku możesz kilka razy polać warzywa sosem spod warzyw.

Na koniec dodaj oliwki i posiekaną natkę pietruszki.

Danie serwuj z kaszą kuskus.

wegański tagine

Zdjęcie: Annie Spratt, Unsplash

Przepis: Dorota i Jalil Hadrami

Voucher na kurs kuchni marokańskiej z Dorotą i Jalilem możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *