Ukraińska zupa fasolowa
Ukraińska zupa fasolowa to znana i lubiana zupa w całej Ukrainie. I chociaż podobne składniki znajdzie i w polskim odpowiedniku dania, mamy tu kilka niuansów. Przede wszystkim przyprawy, a także dodatek passaty pomidorowej. Koniecznie wypróbujcie wersji naszych wschodnich sąsiadów.
Przepisem na poniższą zupę podzieliła się z nami nasza trenerka kursów kuchni koreańskiej Inessa Kim w ramach gotowania dla uchodźców wojennych z Ukrainy. Bardzo dziękujemy i dzielimy się wiedzą dalej. Zupa jest pożywna i wystarczy za cały obiad. Łatwo przygotować ją w dużym garnku, na naprawdę dużą porcję.
Składniki na ok. 45l zupy (ok. 100 porcji):
- ok. 20 średniej wielkości cebul
- 4 duże główki czosnku
- ok. 4,5kg białej fasoli z puszki (po odsączeniu zalewy) lub suszonej, namoczonej (waga po namoczeniu)
- 10kg ziemniaków obranych
- 3kg ulubionej kiełbasy
- 4kg passaty pomidorowej
- garść suszonej bazylii
- garść suszonego oregano
- garść słodkiej czerwonej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku (po kilka łyżek)
- ok. 25l wody
- ok. 200ml oleju do smażenia
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej do zagęszczenia – opcjonalnie
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Kiełbasę również pokrój niezbyt drobno.
Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj kiełbasę. Smaż kilka minut, a następnie dodaj passatę, ziemniaki oraz fasolę. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 40 minut aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodaj przyprawy. Spróbuj i ewentualnie jeszcze doprawiaj. Serwuj na gorąco.
Jeżeli wolisz gęstszą zupę, możesz dodać na końcu kilka łyżek skrobi kukurydzianej i tym samym zagęścić danie.
Przepis: Inessa Kim
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl