fbpx

Ukraińska zupa fasolowa to znana i lubiana zupa w całej Ukrainie. I chociaż podobne składniki znajdzie i w polskim odpowiedniku dania, mamy tu kilka niuansów. Przede wszystkim przyprawy, a także dodatek passaty pomidorowej. Koniecznie wypróbujcie wersji naszych wschodnich sąsiadów.

Przepisem na poniższą zupę podzieliła się z nami nasza trenerka kursów kuchni koreańskiej Inessa Kim w ramach gotowania dla uchodźców wojennych z Ukrainy. Bardzo dziękujemy i dzielimy się wiedzą dalej. Zupa jest pożywna i wystarczy za cały obiad. Łatwo przygotować ją w dużym garnku, na naprawdę dużą porcję.

Składniki na ok. 45l zupy (ok. 100 porcji):

  • ok. 20 średniej wielkości cebul
  • 4 duże główki czosnku
  • ok. 4,5kg białej fasoli z puszki (po odsączeniu zalewy) lub suszonej, namoczonej (waga po namoczeniu)
  • 10kg ziemniaków obranych
  • 3kg ulubionej kiełbasy
  • 4kg passaty pomidorowej
  • garść suszonej bazylii
  • garść suszonego oregano
  • garść słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku (po kilka łyżek)
  • ok. 25l wody
  • ok. 200ml oleju do smażenia
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej do zagęszczenia – opcjonalnie

Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Kiełbasę również pokrój niezbyt drobno.

Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj kiełbasę. Smaż kilka minut, a następnie dodaj passatę, ziemniaki oraz fasolę. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 40 minut aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodaj przyprawy. Spróbuj i ewentualnie jeszcze doprawiaj. Serwuj na gorąco.

Jeżeli wolisz gęstszą zupę, możesz dodać na końcu kilka łyżek skrobi kukurydzianej i tym samym zagęścić danie.

Przepis: Inessa Kim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.