Wegański makaron ryżowy z tofu i grzybami shitake by Daria Ładocha
Kuay teow jae – Wegański makaron ryżowy z tofu i grzybami shitake
Czy kuchnia tajska, z tymi wszystkimi sosami rybnymi i ostrygowymi, może być wegańska? A i owszem!
Dzisiaj przepis na wegan i wegetarian, ale nie tylko. Zawsze warto być otwartym na nieco inne smaki.
Dania tajskie dosyć łatwo przerobić na wersje wegańskie, ale należy znać kilka tipów. Aby zastąpić podbijający smak chociażby sosu rybnego, warto dodać aromatyczne grzybki shitake, wędzone tofu, czosnek i rzecz jasna sos sojowy.
Próbuj i staraj się znaleźć balans smaków. Może uznasz, że warto dodać odrobinę więcej curku?
Składniki na 2 porcje:
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 świeże papryczki chilli, posiekane
- ½ kostki wędzonego tofu pokrojonego w kostkę
- 10 grzybów shitake, namoczonych we wrzątku, a następnie pokrojonych w paseczki
- 100 g makaronu ryżowego gotowanego przez 5 minut w wodzie i odcedzonego
- 4 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru palmowego
- ½ marchewki pokrojonej w słupki julienne
- garść liści szpinaku
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania:
- garść liści tajskiej bazylii
- sok z 1 limonki
Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej w woku, włóż czosnek oraz papryczki chili i podsmaż. Dodaj tofu i grzyby shitake. Gdy się podsmażą, dodaj makaron.
Dopraw sosem sojowym i cukrem. Włóż marchewkę, szpinak, orzechy i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz. Udekoruj tajską bazylią i skrop sokiem z limonki.
Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy.
TIP od Darii: Wędzone tofu możesz zastąpic klasycznym lub użyć ciekawszego w strukturze tempehu.
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl