fbpx

Kuay teow jae – Wegański makaron ryżowy z tofu i grzybami shitake 

Czy kuchnia tajska, z tymi wszystkimi sosami rybnymi i ostrygowymi, może być wegańska? A i owszem! 

Dzisiaj przepis na wegan i wegetarian, ale nie tylko. Zawsze warto być otwartym na nieco inne smaki. 

Dania tajskie dosyć łatwo przerobić na wersje wegańskie, ale należy znać kilka tipów. Aby zastąpić podbijający smak chociażby sosu rybnego, warto dodać aromatyczne grzybki shitake, wędzone tofu, czosnek i rzecz jasna sos sojowy.  

Próbuj i staraj się znaleźć balans smaków. Może uznasz, że warto dodać odrobinę więcej curku? 

Składniki na 2 porcje: 

  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • ½ kostki wędzonego tofu pokrojonego w kostkę 
  • 10 grzybów shitake, namoczonych we wrzątku, a następnie pokrojonych w paseczki  
  • ½ marchewki pokrojonej w słupki julienne 
  • garść liści szpinaku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Do podania: 

  • sok z 1 limonki 

Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie. 

wegański makaron smażony po tajsku

Sposób przygotowania: 

Rozgrzej olej w woku, włóż czosnek oraz papryczki chili i podsmaż. Dodaj tofu i grzyby shitake. Gdy się podsmażą, dodaj makaron. 

Dopraw sosem sojowym i cukrem. Włóż marchewkę, szpinak, orzechy i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz. Udekoruj tajską bazylią i skrop sokiem z limonki. 

Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy. 

TIP od Darii: Wędzone tofu możesz zastąpic klasycznym lub użyć ciekawszego w strukturze tempehu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *