JAJA NA JAPOŃSKĄ MODŁĘ

Jak podaje portal japonia-online.pl za „The Japan Times”, według Międzynarodowej Komisji ds. Jaj, Japonia znajduje się w pierwszej trójce krajów o największej rocznej konsumpcji jajek, przypadającej na przeciętnego mieszkańca. Czyli u nas też nie mogło ich zabraknąć – prostota, surowość, minimalizm czyli jajeczny idealizm.

 

Na zdjęciu po lewej stronie jajko z majonezem wasabi i imbirem, po prawej stronie jajko z ikra z ryby tobikko

 

JAJA Z MAJONEZEM WASABI

Składniki:

Przygotowanie: Jaja przekrój na pół. Majonez wymieszaj dokładnie z wasabi. Opcjonalnie przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z ulubioną tylką. Nakładaj majonez na jajka, posyp sezamem, wykończ marynowanym imbirem.

JAJA Z IKRĄ Z LATAJĄCEJ RYBY TOBBIKO

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na półmiękko, w skorupkach
  • 50g ikry tobiko
  • Opcjonalnie szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie: Obierz jaja jak na miękko. Uderz lekko dnem o stół (żeby „stały”). Odetnij wierzch i nakładaj po łyżeczce ikry. Opcjonalnie dekoruj szczypiorkiem.

 

ZESTAW PRODUKTÓW POTRZEBNYCH DO PRZYGOTOWANIA DAŃ „NA JAPOŃSKĄ MODŁĘ” KUPISZ W NASZYM SKLEPIE MASALA SMAKI ŚWIATA
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *