fbpx

Jaja Thaia – czyli święta po tajsku

Bez tajskiego żarcia nie ma imprezy – czyli musiało być i jest. Dwa przepisy na świąteczny stół, choć w sumie nie tylko. Są tak słoneczne i energetyczne, że można je serwować o każdej porze roku.

Jajko w stylu tajskim podane z salsą mango.

Jaja z mango

Składniki:

Wykonanie:

Jaja przekrój na pół. Mango pokrój w julienne (cienkie słupki). Kolendrę, czosnek, chilli posiekaj. Połącz składniki z sokiem z limonki, cukrem, trawą cytrynową i sosem rybnym. Układaj salsę na jajkach (i pozwól jej apetycznie ściekać na talerz, będzie co zlizywać).

Tajskie curry massaman podane z jajkiem, chilli i kolendrą.

Jaja w curry

Składniki:

Wykonanie:

W dużym rondlu (takim w którym zmieścisz wszystkie jaja) rozgrzej olej i podsmaż pastę curry do momentu, aż zacznie wyraźnie wydzielać aromat. Dodaj sos rybny i liście limonki kaffir. Smaż chwilę. Zalej całość mlekiem kokosowym i rozprowadź dokładnie pastę. Dodaj jajka i zagotuj. Jeśli lubisz słodki smak, możesz całość doprawić pokruszonym drobno cukrem. Opcjonalnie możesz wykończyć curry posiekana trawą cytrynową i chilli.

Przepisy i zdjęcia: Izabela Zielska – Trenerka kuchni tajskiej

Jajka wegańskie na twardo

Składniki na 12 połówek:

Składniki na białko:

Składniki na żółtko:

Wykonanie:

Przygotuj foremki w kształcie jajek. Może to być np. świąteczna patera na jajka, plastikowa wytłoczka, opakowania po jajkach Kinder Joy lub silikonowe foremki na muffiny.

Wlej mleko do rondelka, dodaj tofu, czarną sól i agar. Wstaw na mały ogień i cały czas mieszaj, aby agar nie osiadł na dnie. Ważne, aby wszystko mocno podgrzać, bo agar rozpuszcza się dopiero w 70 stopniach. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij z ognia i zblenduj na jednolitą masę. Od razu przelej do foremek. Odstaw na 30 minut do zastygnięcia.

Ziemniaka rozgnieć za pomocą widelca i wymieszaj z resztą składników. Jeśli chcesz, aby żółtko miało konsystencję „pół miękką”, możesz użyć blendera.

W zastygniętych białkach wydrąż za pomocą łyżeczki okrągłe dołki i wypełnij żółtą masą.

Przepis: Kasia Zielska – Trenerka kuchni tajskiej

Voucher na szkolenia kuchni tajskiej kupisz tutaj!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *