JAJA THAIA – CZYLI ŚWIĘTA PO TAJSKU

Bez tajskiego żarcia nie ma imprezy – czyli musiało być i jest. Dwa przepisy na świąteczny stół, choć w sumie nie tylko. Są tak słoneczne i energetyczne, że można je serwować o każdej porze roku.

 

Jajko w stylu tajskim podane z salsą mango.

JAJA Z MANGO

Składniki:

Przygotowanie:

Jaja przekrój na pół. Mango pokrój w julienne (cienkie słupki). Kolendrę, czosnek, chilli posiekaj. Połącz składniki z sokiem z limonki, cukrem, trawą cytrynową i sosem rybnym. Układaj salsę na jajkach (i pozwól jej apetycznie ściekać na talerz, będzie co zlizywać).

 

Tajskie curry massaman podane z jajkiem, chilli i kolendrą.

JAJA W CURRY

Składniki:

Przygotowanie:

W dużym rondlu(takim w którym zmieścisz wszystkie jaja) rozgrzej olej i podsmaż pastę curry do momentu, aż zacznie wyraźnie wydzielać aromat. Dodaj sos rybny i liście limonki kaffir. Smaż chwilę. Zalej całość mlekiem kokosowym i rozprowadź dokładnie pastę. Dodaj jajka i zagotuj. Jeśli lubisz słodki smak, możesz całość doprawić pokruszonym drobno cukrem. Opcjonalnie możesz wykończyć curry posiekana trawą cytrynową i chilli.

 

ZESTAW PRODUKTÓW POTRZEBNYCH DO PRZYGOTOWANIA DAŃ „THAI JAJ” KUPISZ W NASZYM SKLEPIE MASALA SMAKI ŚWIATA

 

Przepisy: Izabela Zielska – Trener kuchni tajskiej

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *