Choć indyki zostały sprowadzone do Meksyku przez Europejczyków dopiero w XVI w., to szybko zagnieździły się one nie tylko na ziemiach, lecz także w kuchni latynoskiego kraju. Wcześniej znano już podobny rodzaj ptactwa, zwany w języku nahuatl huexolotl (wielki potwór), lecz to właśnie „udomowiony” indyk rodem z Hiszpanii przekonał Meksykanów, że nie tylko kurczak „dobrym ptakiem jest”. Po dziś dzień, w Meksyku przygotowuje się z  niego wiele pysznych dań, w tym także te wykwintne, świąteczne, na specjalne okazje. 

Poniżej znajdziecie przepis Isabel Balderas, która specjalnie dla Was przetłumaczyła tradycyjny przepis na nadziewanego indyka po meksykańsku. Co tu dużo mówić… Trudno o lepszego!

Zachęcam do przyrządzenia i podzielenia się z rodziną przy najbliższej okazji!

Pozdrawiam ze smakiem,
Redaktor Naczelny
Anna Kalaji

 

Pavo mexicano

Ilość porcji: 6-8Indyk po meksykańsku

Czas przygotowania: 20 min + 4 godz.

Składniki:

  • 1 indyk (ok. 3 kg)
  • 1 szklanka białego wina
  • 100 g masła +  trochę do smażenia
  • 1 gałązka tymianku 

Nadzienie:

  • 1 cebula średnia, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 pomidory, posiekane
  • 1 duże jabłko, obrane i posiekane
  • 1 duża gruszka, obrana i posiekana
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj indyka winem w przeddzień przygotowywania potrawy i zostaw na całą noc w lodówce.
  2. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni usmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone i podsmaż całość. Dodaj pomidory, owoce i resztę składników.
  3. Wypełnij indyka mieszaniną i zszyj.
  4. Posmaruj indyka masłem i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  5. Pokryj indyka folią aluminiową i piecz przez 4 godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Przepis: Isabel Balderas

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *