“Wielki potwór” po meksykańsku czyli indyk wg. Isabel Balderas
Choć indyki zostały sprowadzone do Meksyku przez Europejczyków dopiero w XVI w., to szybko zagnieździły się one nie tylko na ziemiach, lecz także w kuchni latynoskiego kraju. Wcześniej znano już podobny rodzaj ptactwa, zwany w języku nahuatl huexolotl (wielki potwór), lecz to właśnie „udomowiony” indyk rodem z Hiszpanii przekonał Meksykanów, że nie tylko kurczak “dobrym ptakiem jest”. Po dziś dzień, w Meksyku przygotowuje się z niego wiele pysznych dań, w tym także te wykwintne, świąteczne, na specjalne okazje.
Poniżej znajdziecie przepis Isabel Balderas, która specjalnie dla Was przetłumaczyła tradycyjny przepis na nadziewanego indyka po meksykańsku. Co tu dużo mówić… Trudno o lepszego!
Zachęcam do przyrządzenia i podzielenia się z rodziną przy najbliższej okazji!
Pavo mexicano
Składniki na 6-8 porcji:
- 1 indyk (ok. 3 kg)
- 1 szklanka białego wina
- 100 g masła + trochę do smażenia
- 1 gałązka tymianku
Nadzienie:
- 1 cebula średnia, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 pomidory, posiekane
- 1 duże jabłko, obrane i posiekane
- 1 duża gruszka, obrana i posiekana
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
Wykonanie:
Natrzyj indyka winem w przeddzień przygotowywania potrawy i zostaw na całą noc w lodówce.
Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni usmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone i podsmaż całość. Dodaj pomidory, owoce i resztę składników.
Wypełnij indyka mieszaniną i zszyj.
Posmaruj indyka masłem i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Pokryj indyka folią aluminiową i piecz przez 4 godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Przepis: Isabel Balderas
Voucher na kursy kuchni meksykańskiej z Isabel kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl