Zaru znaczy tyle co „koszyczek”, dziś służący jako „talerz”, na który można wyłożyć makaron od razu po ugotowaniu, ponieważ sitko na górze umożliwi spłynięcie wody do pojemniczka poniżej. Kiedyś koszyczek ten służył również do gotowania makaronu na parze.  Zaru Soba to danie serwowane na zimno – absolutnie każdy amator kuchni japońskiej musi znać jego smak.

zaru-sobaIlość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • 400 g Makaronu Soba
  • 1/2 pęczka dymki, drobno posiekanej
  • Pasta wasabi (proszek wymieszany z wodą)
  • ½ arkusza Nori pociętego w cienkie paski

mentsuju – sos do maczania:

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mirin, dodaj cukier, gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sos sojowy i dashi, zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Ostudź, wstaw sos do lodówki.
  2. Ugotuj makaron Soba:
    a) Zagotuj wodę i wrzuć makaron do wrzątku. Gotuj 4 minuty i 15 sekund.
    b) Lub starą japońską metodą… zagotuj wodę, wrzuć makaron do wrzątku. Kiedy woda ponownie zawrze, dolej kubek zimnej wody (zimna woda obniża temperaturę, dzięki czemu środek makaronu ugotuje się w tym samym czasie co zewnętrzna część) – miękkość musisz sprawdzić przerywając nitkę paznokciem.
  3. Odlej wodę i przelej makaron dużą ilością zimnej wody. Przełóż sobę na sitka / talerz, posyp pociętym nori. Podawaj z Mentsuju w sosjerkach i ze szczypiorkiem i wasabi obok.

Tekst i zdjęcie: Izabela Zielska

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *