Żółte curry z łososiem, ananasem i orzechami nerkowca by Daria Ładocha
Gaeng leuang salmon – Żółte curry z łososiem, ananasem i orzechami nerkowca
Curry, czyli jesteśmy w Tajlandii! To jedno z najbardziej charakterystycznych dań tej części świata i absolutny must eat.
Połączenie słodkiego mleka kokosowego z kwaśną limonką, słonym sosem rybnym i gorzkimi liśćmi tajskiej bazylii to nasza baza. Do tego obowiązkowo słodycz cukru palmowego, rześka limonka kaffir i dodatki.
Curry można zrobić niemal ze wszystkim. Od Ciebie lub zawartości Twojej lodówki zależy co będzie dzisiaj grane 😊
Tajskie curry robi się błyskawicznie. Dodatki mają być jedynie leko podgotowane, pozostać soczyste i jędrne. To nie gulasz!
W naszym dzisiejszym curry znajdziecie zdrową rybę, słodkiego ananasa i chrupiące orzechy. To połączenie zaskakuje i obłędnie smakuje!
Składniki 2 porcje:
- 50 g żółtej pasty curry
- 4 plastry świeżego ananasa, pokrojone w kostkę
- ½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 2 łyżki pędów bambusa z puszki, odsączonych z zalewy
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 mrożone liście limonki kaffir, porwane
- 300 g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego na 3-cm kawałki
- 2 łyżki sosu rybnego
- ½ łyżeczki cukru palmowego
- 1 świeża papryczka chilli, posiekana
- garść liści tajskiej bazylii
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania:
- 1 miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie.
Sposób przygotowania:
W woku rozgrzej olej, włóż pastę i chwilę podsmażaj, aż zacznie wydzielać się aromat (uważaj, by nie spalić pasty). Dodaj ananasa, paprykę i pędy bambusa. Wlej mleko kokosowe i włóż liście limonki kaffir. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Na wierzchu połóż kawałki ryby i przykryj wok przykrywką. Gotuj, aż ryba zetnie się z obu stron. Dopraw sosem rybnym, cukrem palmowym, papryczką chili i tajską bazylią.
Wyłącz źródło ciepła i skrop danie sokiem z limonki. Podawaj z ryżem jaśminowym, posypane orzechami i sezamem.
Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy.
TIP od Darii: Curry to doprawy szybkie danie. Nie przeciągaj ryby oraz warzyw, O to chodzi, aby chrupało! Jeśli nie przepadasz za rybami, śmiało możesz użyć kurczaka.
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl