Babka Wielkanocna, czyli Banany życzą Wesołego Jajka!
Jajka, kiełbasy, żurki, babki, serniki i mazurki. Nie tak bogato jak na grudniowe Święta, ale wciąż bardzo smacznie. I rodzinnie, to przede wszystkim.
My dzielimy się z Wami stuletnim jajkiem i zostawiamy Was z klasyczną, polską babą. Po Świętach wracamy z podwojonymi mocami ;-)
Składniki na małą babkę:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
- 4 duże jajka
- 2 szklanki maki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z 1 większej cytryny
- skórka z dwóch cytryn
Składniki na lukier cytrynowy:
- sok z połówki cytryny
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Formę posmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki.
Cytryny sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok z jednej.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło włóż do wysokiej miski i ucieraj chwilę mikserem. Dodaj do niego po trochę cukru, po każdej porcji dokładnie miksując. Dodaj także cukier z wanilią. Następnie dodaj jajka, po jednym, po każdym także dokładnie miksując. Wyłącz mikser.
Do masy maślano-jajecznej dodaj po trochu mąki z proszkiem na przemian z sokiem i skórką z cytryny. Mieszaj delikatnie łyżka lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę delikatnie przełóż do formy (będzie dosyć gęsta), wyrównaj i piecz ok. 60 minut.
W czasie pieczenia przygotuj lukier. Wymieszaj cukier z sokiem do uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy.
Babkę wystudź i udekoruj lukrem po całkowitym ostudzeniu.
Przepis: Aleksandra Wnuk
Voucher na kurs cukierniczy możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl