Ćevapčići jak na Serba przystało
Ćevapčići to najprościej mówiąc grillowane lub smażone paluszki z mięsa. Brzmi banalnie, lecz smakuje wyjątkowo. Sekretem jest tutaj nie tylko jakość mięsa, lecz także sposób jego przygotowania. Danie to sprawdzi się w formie obiadu, podane z plackami pita lub pieczonymi ziemniakami, sałatką szopską i jogurtem, lecz także jako przystawka.
Przepis na oryginalne Ćevapčići jest autorstwa Petara Simić – rodowitego Serba oraz trenera kuchni bałkańskiej.
Składniki:
- mięso baranie
- sól
- czosnek
Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę ok. 2×2 cm i posól. Zostaw w lodówce na 5-6 h.
Następnego dnia zmiel mięso na grubszym oczku, dobrze wymieszaj, dodaj czosnek i zostaw w lodówce na kolejne 12 h.
Zmiel mięso na mniejszym oczku, dobrze je wymieszaj, zostaw w lodówce na kolejne 2-3 h. Jeśli mięso się dobrze klei, oznacza to, iż jest gotowe do formowania ćevapi.
Z mięsa formuj paluszki (dłuższe lub krótsze) i grilluj lub smaż. Podawaj na ciepło.
Przepis: Petar Simić
Voucher na kurs kuchni bałkańskiej z Petarem możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl