Chili grill – meksykańskie marynaty
Pewnie każdy kraj ma swoje sposoby na “mistrzowskie danie z grilla”. Mnie jednak szczególnie przypadły do gustu grillowane mięsa meksykańskie. Proste, szybkie i aromatyczne, zaskoczą i zachwycą niejednego amatora grillowych smaków. Poniżej znajdziecie przepisy na dwie doskonale, meksykańskie marynaty autorstwa naszej instruktorki kuchni meksykańskiej: Isabel Balderas. Wypróbowałam, smakowałam i mogę powiedzieć, że nie mają sobie równych!
A wszystkich tych, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o meksykańskiej tradycji kulinarnej i nauczyć się jak przygotowywać oryginalne dania, zapraszamy na kurs kuchni meksykańskiej.
Redakcja – Aleksandra Wnuk
Marynata do wołowiny
Ilość porcji: na 700 g mięsa wołowego
Czas przygotowania: 15 min + 6 godz.
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego
- 1 puszka piwa
- 3 limonki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu Worchestershire
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie:
Umyj mięso i oczyść z błon. Pokrój w ok. 1,5 cm-owe plastry. Włóż do miski.
Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj z resztą składników
Zalej mięso marynatą, przykryj folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki. Najlepszy czas marynowania to 6 godz. (jednak już po 3 godz. mięso będzie miało smak przypraw).
Marynata do wieprzowiny oraz drobiu
Ilość porcji: na 700 g mięsa lub drobiu
Czas przygotowania: 15 min. + 6 godz.
Składniki:
- 700 g dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiu
- 3 szt. chili guajillo
- 3 szt. chili pasilla
- 2 ząbki czosnku
- ¼ białej cebuli
- szczypta mielonego kminku
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Umyj mięso lub kurczaka i przełóż do miski. (Jeśli marynujesz karkówkę, piersi z kurczaka lub inny, duży kawałek mięsa, pokrój je w ok 1,5 cm-owe plastry.)
Rozetnij papryczki na pół i wydrąż z nich pestki. Pokrój na mniejsze części i ugotuj we wrzątku na miękko.
Zblenduj papryki z obranym czosnkiem, cebulą, kminkiem, cynamonem oraz solą.
Zalej marynatą mięso, wymieszaj, przykryj całość folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki. Najlepszy czas marynowania to 6 godz. (jednak już po 3 godz. mięso będzie miało smak przypraw).
Przepisy: Isabel Balderas
Voucher na kurs kuchni meksykańskiej z Isabel możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl