fbpx

Pewnie każdy kraj ma swoje sposoby na “mistrzowskie danie z grilla”. Mnie jednak szczególnie przypadły do gustu grillowane mięsa meksykańskie. Proste, szybkie i aromatyczne, zaskoczą i zachwycą niejednego amatora grillowych smaków. Poniżej znajdziecie przepisy na dwie doskonale, meksykańskie marynaty autorstwa naszej instruktorki kuchni meksykańskiej: Isabel Balderas. Wypróbowałam, smakowałam i mogę powiedzieć, że nie mają sobie równych!

A wszystkich tych, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o meksykańskiej tradycji kulinarnej i nauczyć się jak przygotowywać oryginalne dania, zapraszamy na kurs kuchni meksykańskiej.

Redakcja – Aleksandra Wnuk

Marynata do wołowiny

Ilość porcji: na 700 g mięsa wołowego
Czas przygotowania: 15 min  + 6 godz.

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 1 puszka piwa
  • 3 limonki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2  łyżki sosu Worchestershire
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie:

Umyj mięso i oczyść z błon. Pokrój w ok. 1,5 cm-owe plastry. Włóż do miski.

Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj z resztą składników

Zalej mięso marynatą, przykryj folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki. Najlepszy czas marynowania to 6 godz. (jednak już po 3 godz. mięso będzie miało smak przypraw).

meksykański grill szkoleia
Zdjęcie: Paul Hermann, Unsplash

Marynata do wieprzowiny oraz drobiu

Ilość porcji: na 700 g mięsa lub drobiu

Czas przygotowania: 15 min. + 6 godz.

Składniki:

Wykonanie:

Umyj mięso lub kurczaka i przełóż do miski. (Jeśli marynujesz karkówkę, piersi z kurczaka lub inny, duży kawałek mięsa, pokrój je w ok 1,5 cm-owe plastry.)

Rozetnij papryczki na pół i wydrąż z nich pestki. Pokrój na mniejsze części i ugotuj we wrzątku na miękko.

Zblenduj papryki z obranym czosnkiem, cebulą, kminkiem, cynamonem oraz solą.

Zalej marynatą mięso, wymieszaj, przykryj całość folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki. Najlepszy czas marynowania to 6 godz. (jednak już po 3 godz. mięso będzie miało smak przypraw).

Przepisy: Isabel Balderas

Voucher na kurs kuchni meksykańskiej z Isabel możesz kupić już teraz!

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *