Chrupiące domowe meksykańskie nachos
Chrupiące nachos to jedna z najbardziej znanych i wciągających meksykańskich przekąsek. Apetyczne trójkąty zanurzone w charakternej salsie to coś, czemu ciężko się oprzeć. Nasza trenerka kuchni meksykańskiej Isabel Balderas podzieliła się z Wami swoim autorskim przepisem na doskonałe tortille, z których zrobicie chrupkie nachos. My dodatkowo polecamy wersję nieco szybszą, na bazie genialnych tortilli dostępnych w naszym sklepie Masala Smaki Świata. To jak, którą wersję wolicie?
Nachos z mąki kukurydzianej Masa Harina
Składniki na miskę nachos:
- 100 g mąki maseca – możecie użyć jasnej mąki kukurydzianej Masa Harina lub oryginalnej mąki z niebieskiej kukurydzy
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- szczypta oregano
- 200 ml zimnej wody
- 300 ml oleju roślinnego
zdjęcie: Canva
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj ze skrobią, solą i przyprawami. Dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto. Podziel na 8 małych, w miarę równych kulek. Każdą z kulek potraktuj praską do tortilli lub rozwałkuj na cienki okrągły placek za pomocą wałka. Aby uprościć sobie zadanie, użyj folii spożywczej by ciasto nie przywierało do stolnicy i wałka.
Tak przygotowane placki smaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Po pół minuty na każdą stronę. Usmażone placki wystudź i każdy pokrój na 8 trójkątów. Następnie przygotowane nachos smaż na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury ok. 170 stopni po kilka minut aż staną się chrupiące. Podawaj od razu.
Serwuj razem z wybraną salsą lub guacamole.
Możesz również skrócić sobie czas przygotowania i skorzystać z gotowych placków tortilla. Takie placki wystarczy jak wyżej pokroić na osiem części by powstały mniejsze trójkąciki i usmażyć na gorącym tłuszczu.
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl