Co zabrać na piknik – 7 pomysłów na grilla i długi weekend
Majówka, długi weekend, piknik, letni wypoczynek na łonie natury to świetna okazja do relaksu i ucieczki od miejskiego zgiełku. No i upichcenia czegoś wyjątkowego! Grillowanie z bliskimi, gotowanie na świeżym powietrzu czy w końcu więcej czasu na przygotowanie czegoś specjalnego.
Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych i sprawdzonych patentów na ułatwienie sobie gotowania w plenerze i garść pomysłów na jego urozmaicenie. Łapcie!
- Turystyczna kuchenka gazowa spakowana w zgrabną walizkę – niezbędnik każdego podróżnika i biwakowicza. W dowolnym miejscu możesz szybko włączyć i ugotować ulubione danie. Nie potrzebujesz podpięcia do prądu. Kartusz z gazem wystarczy na podgrzanie kilkunastu obiadów. Koniecznie do zabrania!
- Zaczynasz przygodę z grillowaniem, nie wiesz jak się do tego zabrać lub w końcu chcesz spróbować czegoś innego niż klasycznej kiełbaski? A może po prostu chcesz mieć wszystko gotowe bez zbędnego wertowania internetu? Sięgnij po gotowy zestaw produktów i przepisów na grilla po tajsku. Wszystkie niezbędne etniczne produkty i sprawdzone przepisy od naszej trenerki kuchni tajskiej Izabeli Zielskiej. Łatwiej być nie może.
- Z czym tego grilla? Na pewno nie raz zadawał_ś sobie to pytanie. Ileż można ten barbecue, prawda? ;-) Zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy. Wybierz jedną z naszych wielu marynat lub jej komponentów. I koniecznie sprawdź przepis na końcu na diabelską marynatę do grilla po meksykańsku.
- A Ty ciągle ten keczup do wszystkiego? Daj spokój i sięgnij po lepszy zamiennik. Ostre sosiki, charakterne salsy, pesto, owocowe chutneye – co podasz do grilla?
- Umówmy się, że w gotowcach nie ma nic złego. Szczególnie gdy są świetnej jakości. Majówka, długi weekend czy piknik to przede wszystkim czas dla Ciebie, więc pozwól sobie jedynie na odgrzanie smacznego jedzenia. Mrożone pierożki, topowe bułeczki bao, świetne sosy pomidorowe, ukochane zupki chińskie, indyjskie dania gotowe, pasty i smarowidła. Wybierz zestaw dla siebie.
- Zapytacie – a co dla wegan i wegetarian? Dla Was też mamy niemała ofertę. Na grilla świetnie sprawdzi się marynowane tofu, ciekawy w strukturze tempeh, idealnie imitujący szarpane mięso zielony jackfruit czy genialne wege kurczak czy wege kaczka (uwaga, ze skórą!). Nie tylko dla wegan!
- Lato w mieście to też dobra okazja by w końcu nadrobić zaległości. Spotkać się z dawno niewidzianymi znajomymi, wybrać się do ulubionej restauracji lub spędzić czas w miejskim ogrodzie na lekcji gotowania. Urban garden w sercu mokotowskiej dżungli biurowców to oaza relaksu i wytchnienia. Wybierz interesujący Cię temat, zabierz bliskich i spędźcie wieczór wyjątkowo.
PRZEPIS NA CAMARONES CON ACHIOTE Y GUACAMOLE CZYLI KREWETKI Z GRILLA W MARYNACIE ACHIOTE Z SALSĄ Z AWOKADO
Składniki na 3-4 osoby:
Składniki na krewetki:
- 50 g achiote
- 9-12 sztuk surowych krewetek 31/40 obranych – zamiast krewetek możesz użyć tofu, kurczaka lub kawałka wieprzowiny
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 suszona chilli guajillo
- szczypta oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
Składniki na guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 1 chilli jalapeño w zalewie
- pęczek świeżej kolendry
- 1 pomidor
- ćwiartka cebuli
- szczypta soli
- 100 g solonych nachos
Wykonanie krewetek:
Przygotuj marynatę. Namocz chilli guajillo w gorącej wodzie i usuń z niego pestki. Wkrusz do miski achiote, dodaj sok z pomarańczy, limonkę, ocet jabłkowy i chili guajillo. Zlenduj wszystko ze sobą.
Marynatę dopraw oregano, solą, pieprzem i miodem.
Zamarynuj krewetki i nadziewaj na patyczki do grilla.
Grilluj na ruszcie lub na patelni grillowej przez ok. 1,5-2 minuty z każdej strony.
Wykonanie guacamole:
Pokrój awokado w kostkę, posiekaj drobno papryczkę jalapeño i kolendrę. Dodaj sok z limonki i wszystko razem wymieszaj. Dodaj posiekane w kostkę pomidory i cebulę. Dopraw solą. Podawaj z szaszłykami z krewetek oraz solonymi nachos.
Przepis: Isabel Balderas, trenerka kursów kuchni meksykańskiej
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl