Emilia-Romania i prosty przepis na melona z szynką parmeńską
Kolejna włoska podróż to Emilia-Romania, a wraz z nią jedne z najbardziej znanych i popularnych składników Półwyspu Apenińskiego. Nasz trener kuchni włoskiej, Nicola Palladini, dzieli się z Wami swoim przepisem z tego regionu na prostą i wciągającą przekąskę – soczysty melon otulony szynką parmeńską w smakowitym sosie.
Redakcja – Aleksandra Wnuk
Dziś zabiorę Was do Emilia-Romania. To północny region Włoch, ze stolicą w Bolonii. Tereny te są niewątpliwie oblegane turystycznie. Małe, urokliwe miejscowości położone na Adriatykiem zachęcają do spacerów i wypoczynku, a kuchnia… jest wykwintna!
Ze stolicy regionu pochodzą dwa specjały, którymi Włochy szczycą się na całym świecie – mortadela oraz twardy parmezan – parmigiano reggiano, bez którego rodowity Włoch nie wyobraża sobie dania z makaronem w roli głównej.
Wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18 miesięcy. Charakteryzuje się kruchością i dużą ziarnistością. Im straszy, tym bardziej pikantny w smaku. Starty, znakomicie pasuje do makaronów np. carbonary. Może służyć również do przygotowania serowych sosów.
W potrawach pojawia się dziczyzna oraz szynka parmeńska – prosciutto di Parma – jedna z najlepszych szynek na świecie. Tej szynki używa się również do przyrządzenia słynnej włoskiej przystawki prosciutto con melone.
Słynna włoska przekąska z kawałków melona zawiniętego w plastry świeżo krojonej szynki parmeńskiej to przysłowiowe niebo w gębie. Ja podaję go na szpinaku i polewam sosem balsamicznym. Sprawdźcie sami.
Składniki na 4 porcje:
- 1 dojrzały melon
- 10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
- 2 garści młodego szpinaku baby
- zagęszczony ocet balsamiczny (lub wymieszane 3 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, szczypta soli morskiej i pieprzu)
Wykonanie:
Melona umyć, obrać, pokroić na cząstki, oczyścić z nasion. Ułożyć na opłukanym i osuszonym szpinaku. Przykryć plasterkami szynki parmeńskiej, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z sosem balsamicznym.
Tekst i przepis: Nicola Palladini
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl