Ensalada de gambas con alioli – hiszpańskie tapas z krewetką i czosnkiem w rolach głównych
Tapas – jak definiuje to pojęcie Hiszpańska Akademia Języka – są to małe porcje jedzenia ‘przykrywające’ głód podczas spożywania alkoholu. Tapas pojawiły się w Hiszpanii setki lat temu i do dziś tworzą istotną część hiszpańskiej kultury gastronomicznej. Spotkamy je w każdym hiszpańskim barze czy restauracji, nierzadko też przyrządza się je w domowym zaciszu.
Dziś do ich przyrządzenia używa się dosłownie wszystkiego, wszelkie wariacje są mile widziane. My przedstawiamy Wam tapas w formie sałatki z krewetkami i czosnkowym sosem zwanym “alioli”. Podane z kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego wina i kilkoma kromkami bagietki zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy…
Aby przygotować przystawkę potrzebujemy alioli, które najlepiej jest zrobić samemu. Przepis na salsę oraz sałatkę znajdziecie poniżej. I ¡Que aproveche! (hiszp. Smacznego!)
Alioli – Kremowy sos czosnkowy
Alioli (z katalońskiego „all-i-oli” czyli „czosnek i oliwa”), to jeden z symboli kuchni śródziemnomorskiej. Jest znane nie tylko w Hiszpanii, lecz także we Francji (Prowansja nazywana jest Le Grand Aïoli), Włoszech czy Ameryce Południowej.
Jak przygotować ten czosnkowy przysmak?
Prawda jest taka, że wielu kucharzy przygotowuje alioli „na swoją modłę” i dodaje składniki „na oko”. Jest więc wiele wersji receptury. Ja przedstawiam oryginalny przepis, zasięgnięty od barcelońskiego kucharza. Podana gramatura sprawia, że sos jest dosyć temperamentny (czytaj ostry), więc w razie potrzeby należy zmniejszyć ilość dodawanego czosnku). Za radą „cocinero” (hiszp. „kucharz”) dodaję też żółtko. No i oczywiście używam blendera, jak na XXI wiek przystało!
Ilość porcji: 170 ml
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 1 żółtko
- 3-5 kropli soku z cytryny
- 150 ml oliwy extra vergine
- sól do smaku
- ewentualnie kawałek czerstwego chleba
Wykonanie:
Czosnek zmiażdż lub drobno posiekaj. Przenieś do robota kuchennego, dodaj żółtka oraz sok z cytryny i zmiksuj.
Przy włączonym urządzeniu bardzo powoli wlewaj oliwę, aż powstanie emulsja, a potem gęsty sos. (Uwaga! Nie wlewaj od razu całej oliwy gdyż sos zwarzy się i nie zgęstnieje.) Spróbuj i ewentualnie dopraw. Aby sos był gęstszy, w czasie ostatniego miksowania dodaj okruchy czerstwego chleba.
Ewentualnie posól do smaku.
Salsę Alioli podawaj na zimno (podgrzana może ulec rozwarstwieniu).
Z czym podawać: Alioli pasuje do niezliczonej ilości dań: mięs, ryb, ryżu, ziemniaków, przystawek, etc. Możesz także użyć go jako dressing do sałatki czy dodatek do pieczywa.
Wariacje: Zamiast oliwy możesz użyć oleju słonecznikowego. W tym wypadku jednak smak salsy będzie mniej wyrazisty.
Ensalada de gambas con alioli – Sałatka krewetkowa z czosnkową salsą „alioli”
Ta prosta, a zarazem wykwintna sałatka to jedno z dań, jakie zaproponowano podczas niedawnego Festiwalu Tapas w Saragossie. Podana w formie przystawki robi wrażenie nie tylko smakowe, lecz także wizualne. Delikatność krewetek przeplata się tutaj z pikanterią sosu czosnkowego i wyrazistym aromatem ogórków. Doskonała jako dodatek, lecz także jako osobne danie.
Ilość porcji: 4 przystawki lub 1 duża porcja
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
- 100 g krewetek
- 200 g (ok 3 sztuki) ziemniaków sałatkowych
- 1 duży ogórek konserwowy
- 3-4 fileciki anchois
- 3-4 łodyżki zielonej części dymki
- 4 łyżki świeżego groszku zielonego (może być mrożony, wrzucony do wrzątku na kilka sekund)
- 60 ml alioli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- Szczypta ostrej papryki mielonej
- Sól i pieprz do smaku
- 1 świeża, czerwona papryczka chili
Wykonanie:
Krewetki można kupić od razu obrane i gotowane, ale jeśli zależy Ci na naprawdę dobrym smaku, wybierz te świeże. Mogą być koktajlowe lub tygrysie. Aby je przyrządzić zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie bulgotać, wrzuć krewetki i od momentu gdy woda ponownie zacznie wrzeć, gotuje je 3 min.
Kiedy miną 3 min, przełóż krewetki je do miseczki wypełnionej zimną wodą oraz kilkoma kostkami lodu. Kiedy wystygną, obierz je i wrzuć do dużej salaterki (Jeśli wybrałeś te duże, pokrój je na mniejsze części.)
Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź, ostudź i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do krewetek.
Pół ogórka pokrój w kostkę i dodaj do salaterki, resztę pokrój w krążki i odłóż do dekoracji.
Drobno posiekaj dymkę, dodaj do sałatki. Wrzuć do niej także groszek i posiekane fileciki anchois.
Zalej sałatkę salsą alioli i dobre wymieszaj. Dopraw do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
Przełóż sałatkę do wybranych naczyń, udekoruj ogórkiem oraz kawałkami papryczki chili i podawaj.
Z czym podawać: Sałatka najlepiej smakuje podana z kromkami świeżego pieczywa lub tostami.
Tekst, przepisy i zdjęcia: Anna Kalaji
Voucher na kursy kuchni hiszpańskiej możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl