Flautas chipotle – roladki z tortilli kukurydzianych z farszem ziemniaczanym
Dbajcie o siebie jak najlepiej, a już niebawem spotkamy się ponownie w naszej kuchni. Tymczasem dzielimy się z Wami przepisami naszych trenerów. Kukurydziane tortille to przede wszystkim tacos i tostadas, ale z genialnych placków można zrobić coś więcej – flautas. Co powiecie na smażone chrupiące roladki? Z prostym ziemniaczanym nadzieniem, na które składniki prawdopodobnie macie w domu. Bezglutenowe, pełne smaku tortille i pozostałe meksykańskie składniki zamówicie z dowozem lub z odbiorem w opcji “przez drzwi” w sklepie Masala Smaki Świata.
Flautas chipotle – roladki z tortilli kukurydzianych z farszem ziemniaczanym
Składniki na 2 porcje:
- 4 kukurydziane tortille
- 1 duży ziemniak
- 1/3 cebuli
- 1 papryka chipotle
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- Sól i pieprz
- 1 l oleju do smażenia
- 2 liście sałaty lodowej
- 2 rzodkiewki
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków do zabezpieczenia roladek
- meksykańska lemoniada Jarritos do podania
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, chipotle i kolendrę drobno posiekaj.
Na oliwie podsmaż cebulkę i ziemniaki, które jednocześnie rozgniataj widelcem. Dodaj chipotle i kolendrę.
Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzej tortillę, a następnie nadziej ją przygotowanym ziemniaczanym farszem. Zroluj i zabezpiecz patyczkiem.
Usmaż na głębokim tłuszczu. Podawaj z posiekaną sałatą i rzodkiewką.
Do flautas możesz podać lemoniadę Jarritos, aby dopełnić naszą meksykańską ucztę!
Przepis: Isabel Balderas
Voucher na kurs kuchni meksykańskiej z Isabel Balderas możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl