Gofry jak nad morzem – 6 sprawdzonych przepisów
Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Dobrze wypieczone. Z najlepszymi dodatkami. Domowe gofry jak nad morzem? Razem z Kingą Filipowicz podpowiemy jak uzyskać ten efekt.
Oczywiście ważna jest receptura, składniki, sposób przygotowania. Ale nie mniej ważna jest sama gofrownica. Jak wybrać właściwy, dobry sprzęt? Na co zwrócić uwagę?
Zakup gofrownicy:
- wybieraj taki sprzęt, który ma moc powyżej 800W (to minimum), optymalnie 1300W – wpłynie to nie tylko na czas przygotowania gofrów ale i ich chrupkość. Na rynku dostępnych jest wiele sprzętów, wybierz ten który jest dla Ciebie dostępny cenowo ale ma dużą moc.
- powłoka – nieprzywierająca, teflonowa lub ceramiczna
- wielkość płyty i forma zależy od upodobań, kup taką jaką preferujesz
- regulacje, termostat – na pewno ułatwi Ci to przygotowanie gofrów i pozwoli kontrolować temperaturę
Niezbędne składniki i ich łączenie:
- mąka pszenna o lekkiej konsystencji, taka jak do tortów, w której zawartość glutenu jest mniejsza niż mącę o typie 1500
- spulchniacz w postaci proszku do pieczenia wpływa na chrupkość gofrów, jego skład wpływa na podnoszenie ciasta poprzez stworzenie pęcherzyków powietrza, unosi je, a ciasto stykając się z gorącą blachą piecze się szybciej i jest właśnie chrupkie. Gofry bez proszku do pieczenia nie urosną. Same ubite białka na sztywno nie uniosą ciężaru pozostałych składników
- olej – lepiej wiąże składniki i poprawia jakość ciasta
- jajko – dodaje chrupkości, koloru ale też zapobiega rozwarstwianiu się masy
- sól i cukier – choć są dodatkami smakowymi, mają również swoją rolę w masie gofrowej. Dzięki dodatkowi cukru ciasto podczas pieczenia staje się brązowe, cukier się karmelizuje. Sól zaś pomaga ustabilizować ubite białka, wiąże całość.
- jeśli przygotowujesz ciasto na gofry z użyciem ubitych białek na sztywno, oddziel je od żółtka, odstaw. Przygotuj wszystkie składniki, ucierając żółtka z cukrem, wymieszaj suche, a dopiero na koniec ubij białko. Nie dostawiaj ciasta, tylko piecz gofry, niestety pęcherzyki pochodzące z piany nie utrzymają się za długo.
- jeśli wybierasz gofry drożdżowe lub typu belgijskiego, Twoje ciasto ma gęstą konsystencję, jest inne z powodu receptury, równie smaczne. Nie oczekuj jednak, ze te gofry będą chrupiące i puszyste.
- łącz składniki sypkie i mokre osobno, a dopiero potem łącz je razem, dodając do mokrych sypkie stopniowo
- nie odstawiaj ciasta na długo, najlepiej je zrobić i od razu piec
- gofrownica powinna być właściwie nagrzana. Nie oczekuj, że gofry zrobią się szybko i to na zimnej powierzchni. Potrzebują zwykle 5 minut. Nie otwieraj też maszyny w trakcie pieczenia, naruszysz – oderwiesz ciasto od siebie a to nie wpłynie dobrze na jego wygląd
- jeśli gofrownica ma za małą moc i jest za niska temperatura, gofry wyjdą ja podeszwa, muszą się piec w 190 stopniach
- jeśli Twoja gofrownica piecze gumowe ciasto, a Ty nie zamierzasz jej wymienić, podczas pieczenia unieś urządzenie, żeby pozbyć się nadmiaru wody – może to pomóc w chrupkości
- składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej
- gofry studzisz na kratce. Jeśli położysz je na sobie lub na talerzu jeden na drugim, na pewno zaparują a kropelki wody wpłyną na ich puszystość – staną się gumowe
- możesz przed pieczeniem nasmarować blaty gofrownicy tłuszczem, dzięki temu unikniesz przywierania ciasta do powłoki, sugeruję jednak cienką warstwę, gofry nie mają się kąpać w tłuszczu
Fantastyczne przepisy na gofry
Gofry waniliowe
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 kropelki esencji waniliowej
Wykonanie:
Masło roztop w małym rondelku i poczekaj aż wystygnie. Jajka utrzyj w mikserze z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i esencją waniliową na białą masę.
Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ciepłe mleko, masło i utarte jajka z cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki i odłóż na 20 minut.
Gotowe ciasto wylewasz małą chochelką na gofrownicę i smażysz do uzyskania złotego koloru. Gotowe gofry najlepiej przechowywać w ciepłym piekarniku.
Gofry klasyczne, jak nad morzem
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 75g cukru pudru
- Szczypta soli
- 100g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 15g proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki: najpierw mokre ze sobą, następnie suche. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem. Odstaw surowe ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzej gofrownicę. Nakładaj po łyżce masy i piecz aż gofry będą rumiane i chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry wybitnie chrupiące
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 ¾ szklanki wody
- ½ szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Suche składniki wymieszaj razem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z cukrem, wodą i olejem. Białka ubij na sztywną pianę. Możesz dodać kilka kropel soku z cytryny lub szczyptę soli. Przelej mokre składniki do mąki i wymieszaj ręcznie, szpatułką. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie połącz je z ciastem.
Odstaw ciasto na kilka minut. Dobrze rozgrzej dobrze gofrownicę. Po nałożeniu ciasta do gofrownicy piecz nawet 10 minut, staraj się jej nie otwierać. Choć wiadome jest, że kilka prób tez musisz zrobić, by poznać własny sprzęt i jego moc. Upieczone gofry ostudź i podawaj z dodatkami.
Gofry czekoladowe
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jaja
- 1 i ¾ szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 kropelki esencji waniliowej
Wykonanie:
Masło roztop w małym rondelku i poczekaj aż wystygnie. Jajka utrzyj w mikserze z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i esencją waniliową na białą masę.
Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ciepłe mleko, masło i utarte jajka z cukrem. Na końcu dodaj cynamon i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wymieszaj wszystkie składniki i odłóż na 20 minut.
Gotowe ciasto wylewaj małą chochelką na rozgrzaną gofrownicę i piecz do momentu, aż będą chrupkie. Gotowe gofry najlepiej przechowywać w ciepłym piekarniku. Tak w 100C.
Gofry belgijskie
Składniki na około 16 sztuk:
- 180g cukru
- 3 jajka
- 200g masła
- 2 torebki cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego ekstraktu alkoholowego waniliowego)
- 250g mąki
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło rozpuść i wystudź.. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i solą do białości. Stopniowo dodawaj wystudzone masło i mąkę. Wymieszaj dokładnie na gładką masę.
Ciasto powinno być dosyć gęste, nie lejące się.
Maszynę do gofrów rozgrzej i lekko natrzyj oliwą. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta na środek kratki. Piecz na jasnozłoty kolor. Gofry nie powinny zajmować całej powierzchni kratki. Gofry po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego przed spożyciem należy je ostudzić.
Gofry belgijskie inaczej
Składniki:
- 270g mąki pszennej
- 7g drożdży instant
- 2/3 szklanki mleka
- 100 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Wykonanie:
Do miski z mąką wsyp sól, cukier waniliowy, drożdże. Wbij jajko, żółtko, wlej mleko, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Dodaj miękkie masło, cukier, wymieszaj i odstaw jeszcze na 15 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę do 750 W. Nakładaj łyżkę masy na foremkę i piecz ok. 3-4 minuty, do zrumienienia.
Tekst i przepis: Kinga Filipowicz
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl