fbpx

Grill dla weganina to nie lada wyzwanie wśród popularnych mięsnych opcji, ale my staramy się obalać stereotypy. Grillowane warzywa, owoce, tofu czy tempeh to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Poniższy przepis to propozycja od naszego trenera Sebastiana Wilczka – grillowane bataty w pełnej umami paście miso, maśle orzechowym, ze spora dawką świeżej kolendry.

grillowane bataty
Zdjęcie: Rajesh Kavasseri, Unsplash

Grillowane bataty z glazurą miso z kolendrą i fistaszkami

Składniki na 2 porcje:

Wykonanie:

W miseczce mieszamy masło orzechowe z miso, syropem z agawy i sokiem z limonki, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Bataty kroimy na ćwiartki, lekko smarujemy olejem rzepakowym i układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do lekkiego zarumienienia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy je wcześniej przygotowaną glazurą. Obracamy co minutę i smarujemy znowu. Zależy nam na tym, aby dzięki glazurze, bataty się lekko przypaliły. Jeśli za szybko się palą, połóżmy je w chłodniejszej części grilla. Po około 5-6 minutach sprawdźmy miękkość batatów za pomocą wykałaczki. Jeśli ładnie się skarmelizowały, a są jeszcze lekko twarde, odłóżmy je na bok rusztu, tam gdzie panuje niższa temperatura, wtedy spokojnie dojdą w środku. Gotowe bataty posypujemy sporą ilością fistaszków i kolendry.

Przepis: Sebastian Wilczek

Voucher na kurs kuchni wegetariańskiej i wegańskiej możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *