Grube maki nie od podstaw
Już w 2016 roku przekroczyliśmy magiczną liczbę 100 zorganizowanych przez nas kursów sushi. Dziś próbując przypomnieć sobie ten wyjątkowy czas wyciągamy stare zdjęcia z dnia, kiedy to Gacek i Paweł przyrządzili przeszło 100 różnych rodzajów tej japońskiej potrawy!
O Futo maki piszą krótko. Po japońsku. Bez zbędnych tłumaczeń, prosto i zwięźle. Poniższy przepis dedykowany jest zatem tym z Was, którzy o sushi wiedzą już dość dużo, a podstawowe formy są w stanie wykonać bardzo dobrze.
Maki znaczy po japońsku tyle co rolować lub roladka. Chu to średni, czyli „średnia” roladka, w Polsce jednak ten rodzaj maki nazywany jest błędnie Futo.
W Japonii Futo maki (futo = „gruby”), to rodzaj sushi o wyjątkowo dużej średnicy i aby je zrobić często musimy „przedłużyć” arkusz nori o połowę. Robimy to doklejając do krótszego boku dodatkowe pół arkusza, w ten sposób otrzymujemy pasek o długości 1,5 arkusza.
Składniki:
- 100-120 g ugotowanego ryżu do sushi
- 1½ arkusza Nori sklejonego po długości
- 1 warstwowy omlet tamago – nie zwijany!
- 1 grzyb shitake ajitsuke
- Ogórek
- Kanpyo
- Łosoś
- Wasabi
Wykonanie:
Przygotuj ryż do sushi
Shitake pokrój w plasterki.
Ogórek dokładnie umyj, pokrój w cienkie paski, usuń koszyczki nasienne.
Łososia pokrój w cienkie paski.
Przygotuj ciasto na tamago, wylej na patelnię jedno warstwę i smaż z jednej strony.
Na stole lub drugiej macie połóż naleśnik tamago.
Na naleśnik połóż łososia i delikatnie go zawiń, następnie ogórka, pokrojonego grzybka, pasek kanopy, po każdym składniku delikatnie zwijaj omlet, tak aby na koniec zamknąć wszystkie składniki w roladce.
Połóż arkusz nori na brzegu maty, błyszczącą stroną do dołu. Posmaruj końcówkę nori wodą i doklej do niego jeszcze pół arkusza (po długości). Tak aby się wydłużył, nie poszerzył.
Rozłóż ryż na nori tak aby z przodu pozostał margines bez ryżu.
Rozsmaruj w 1/3 długości ryżu ścieżkę z wasabi.
Na wasabi połóż wcześniej przygotowaną roladę.
Przy pomocy maty zrób śmiałe pół obrotu nori i składnikami. Usuń puste przestrzenie i zmniejsz średnicę maka. Zwiń całość do końca.
Tak przygotowane futomaki pokrój na 5 lub 6 kawałków.
Przepis: Paweł Krysiak , Gaweł Stefanowicz
Zdjęcie: Izabela Zielska
Voucher na szkolenia sushi kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl