Kadai Paneer – indyjski ser z warzywami w przyprawach
Indyjski paneer to wyjątkowo łagodny i delikatny serek, który świetnie wkomponowuje się w charakterne sosy i przyprawy. To świetna opcja dla wegetarian, którzy chcą wzbogacić danie o białko. Paneer można łatwo zrobić w domu lub kupić gotowy.
Składniki na ok. 4 porcje:
- większy kawałek sera paneer
- ¼ papryki zielonej (pokrojonej w cząstki)
- 0,5 pomidora (pokrojony w kawałki)
- 1 mała cebula (pokrojona w kawałki)
- 3cm imbiru (pokrojony w słupki)
- 1 ząbek czosnku (poszatkowany)
- 1 zielone chilli
- garść świeżej kolendry (poszatkowanej)
- 1,5 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 0,5 łyżeczki kolendry w nasionach
- sól do smaku
Składniki na sos:
- 0,5 pomidora
- 2cm imbiru
- 2 cebule
Wykonanie:
Wszystkie składniki na sos blendujemy ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy nasiona kolendry i czosnek. Kiedy kolendra zaczyna tańczyć dodajemy paprykę i cebulę (wszystkie warstwy cebuli powinny być rozdzielone) i świeże chilli. Kiedy zmięknie dodajemy pomidora i imbir. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki sosu. Po zmieszaniu dodajemy kurkumę i garam masalę, chilli w proszku, kolendrę w proszku i mieszamy ok 2 min. Dodajemy Paneer w kawałkach, sól i troszkę wody (do rozrzedzenia konsystencji). Wyłączamy gaz i posypujemy świeżą kolendrą.
Najlepiej jeść z paranthą.
Przepis: Tapi Sharma
Voucher na kurs kuchni indyjskiej z Tapim Sharmą możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl