Łosoś w orientalnej glazurze
Tę pyszną marynatę możecie wykorzystać także do innych ryb, kurczaka, kaczki a nawet wieprzowiny. Ogranicza Was tylko wyobraźnia! Cudownie puszyste ziemniaczane puree z dodatkiem ostrego wasabi i świeże chilli na wierzchu podkręcą smak potrawy i rozgrzeją w jesienne chłody. Niech nie zwiedzie Was lista składników, to naprawdę proste i szybkie danie.
Składniki na 8 porcji:
- 8 x 200 g łososia ze skórą
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
- Pół szklanki (125 ml) sosu sojowego Kikkoman
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4cm kawałek obranego świeżego imbiru startego na tarce
- 4 łyżki stołowe słodkiego sosu chilli
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
- Sok i skórka z 2 limonek
Składniki na puree ziemniaczane z wasabi:
- 500 g ziemniaków
- 25 g masła
- Pół szklanki gorącego mleka
- 2-3 łyżeczki pasty z wasabi
- Sól i biały pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 papryczka chilli
- Szczypiorek
- Świeża kolendra
- sezam biały
Wykonanie:
Przygotuj marynatę. Do podgrzanego oleju dodaj wszystkie składniki marynaty, chwile podgrzewaj aż całość zgęstnieje, odstaw i ostudź (marynaty możesz zrobić więcej i trzymać ją zamknięta w lodówce, nada się także do kurczaka lub kaczki). Zamarynuj łososia i trzymaj w lodówce przez minimum pół godziny.
W tym czasie przygotuj puree. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części, ugotuj do miękkości. Odcedź i przepuść przez praskę. Dodaj do nich masło, mleko, wasabi oraz pieprz i sól. Porządnie wymieszaj. Puree musi być gładkie i puszyste.
Na gorącej patelni z nieprzywierającą powłoką połóż łososia stroną ze skóra i smaż przez 3 minuty. Przewróć na druga stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Łosoś musi być różowy w środku!
Podawaj na ziemniaczanym puree, posypane posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, chilli i sezamem.
Voucher na kursy kuchni azjatyckich możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl