fbpx

To się klei! Khaew Niaew – Sticky Rice – Glutinous Rice czy wreszcie ryż kleisty. Nasz ulubiony! W Azji ryż ten jest szeroko wykorzystywany do deserów, jako dodatek do dań głównych, a przygotowywana z niego mączka jest naturalnym zagęszczaczem wielu popularnych dań, w tym np. kimchi.

Dziś  zostaniemy jednak w granicach Tajlandii i weźmiemy pod lupę temat gotowania ryżu kleistego z wykorzystaniem rożnych narzędzi. No i podzielimy się przepisem na Wasz ulubiony tajski deser – Khaew Niaew Mamuang, powszechnie znany pod angielską nazwą „sticky rice mango”.

mango sticky rice

JAK UGOTOWAĆ RYŻ KLEISTY KROK PO KROKU

GOTOWANIE W GARNKU DO GOTOWANIA RYŻU KLEISTEGO

Tak , Azjaci mają specjalny garnek do gotowania ryżu kleistego :) Ja również posiadam taki garnek w domu i polecam go każdemu, kto chciałby gotować ryż kleisty częściej niż od święta. Garnek składa się z dwóch elementów – aluminiowej podstawy i stożkowego koszyka bambusowego. Ponadto będziesz potrzebować pokrywki. Najlepiej sprawdzi się bambusowa, wtedy parująca woda nie będzie skraplać się na ryż, ale zwykła pokrywka też się sprawdzi.

jak ugotowac ryż kleisty

INSTRUKCJA (porcja dla 2 osób):

  1.  Szklankę ryżu kleistego umieść w misce, zalej letnią lub zimną wodą i bardzo dokładnie umyj i wypłucz, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Płucz do momentu, aż woda będzie przejrzysta.
  2. Zalej wypłukany ryż czystą wodą i pozostaw na 4 godziny.
  3. Przed gotowaniem umieść dół bambusowego sitka w wodzie na ok. 5 minut (ryż będzie mniej przywierał).
  4. Odcedź ryż na sicie i umieść w bambusowym koszyku.
  5. Do aluminiowego pojemnika nalej ok. szklanki wody (bambusowy kosz po włożeniu do pojemnika nie może dotykać wody).
  6. Przykryj ryż małą pokrywką.
  7. Wstaw na gaz lub na kuchenkę elektryczną.
  8. Po 10 minutach podnieść pokrywkę i obróć ryż do góry nogami (po tym czasie ryż zacznie się już kleić, więc jego obrócenie będzie łatwe).
  9. Gotuj kolejne 15 minut. *Całkowity czas gotowania od momentu zagotowania wody wyniesie ok. 25-30 minut.
  10. Ryż gotowy:)
  11. Uwaga – bambusowy koszyk umyj pod bieżącą wodą od razu po wyjęciu ryżu – jeśli koszyk wystygnie, pojedyncze ziarnka ryżu mocno wyschną i przywrą i ciężko będzie się ich pozbyć.
jak ugotowac ryż kleisty

GOTOWANIE W BAMBUSOWYM SITKU DO GOTOWANIA NA PARZE

INSTRUKCJA (porcja dla 2 osób):

  1. Szklankę ryżu kleistego umieść w misce, zalej letnią lub zimną wodą i bardzo dokładnie umyj i wypłucz, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Płucz do momentu, aż woda będzie przejrzysta.
  2. Zalej wypłukany ryż czystą wodą i pozostaw na 4 godziny.
  3. Przygotuj ściereczkę (najlepiej muślinową, lub ew. tetrową pieluchę). Zamocz ją w wodzie.
  4. Umieść ściereczkę na sitku.
  5. Odcedź ryż na sicie i umieść w sitku na ścierce, rozkładająca go równo i w miarę możliwości płasko. Po środku zrób dziurkę, dzięki czemu ryż będzie gotował się bardziej równomiernie. Zawiń ryż w ścierkę (zrób paczuszkę). Uwaga – ryż nie może dochodzić do brzegów sitka – para wodna musi „otaczać” Twoją paczkę.
  6. Sito umieść na garnku z wodą. Garnek powinien mieć troszkę mniejszą średnicę. Przykryj pokrywką.
  7. Paruj 25-30 minut i gotowe :-)
  8. Jeśli używasz metalowego sitka do gotowania na parze procedura wygląda tak samo.
jak ugotowac ryż kleisty

GOTOWANIE W ZWYKŁYM SITKU

INSTRUKCJA (porcja dla 2 osób):

  1. Szklankę ryżu kleistego umieść w misce, zalej letnią lub zimną wodą i bardzo dokładnie umyj i wypłucz, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Płucz do momentu, aż woda będzie przejrzysta.
  2. Zalej wypłukany ryż czystą wodą i pozostaw na 4 godziny.
  3. Przygotuj metalowe sitko pasujące do garnka oraz pokrywkę.
  4. Odcedź ryż i umieść w sitku na ścierce, rozkładająca go równo. Po środku zrób dziurkę,
  5. Przykryj pokrywką i paruj 25-30 minut.

PRZEPIS NA MANGO STICKY RICE – KHAEW NIAEW MAMUANG

Składniki:

Na ryż:

Na sos:

Dodatki:

mango sticky rice

Wykonanie:

Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją wyżej. W czasie parowania ryżu umieść mleko sól i cukier w rondelku, podgrzewaj do rozpuszczenia cukru.

Kiedy ryż się ugotuje umieść go w misce i od razu zalej przygotowanym syropem. Wymieszaj dokładnie, przykryj folią i pozostaw na 20 minut, żeby ryż całkowicie wchłonął sos. Po 20 minutach ponownie ryż, przykryj i pozostaw na kolejne 20 minut.

Przygotuj sos: wymieszaj mąkę z odrobiną wody (do momentu, aż pozbędziesz się grudek). Połącz miksturę z mlekiem i solą. Umieść w rondelku i podgrzewaj, aż całość zgęstnieje.

Przygotuj dodatki:

Fasolkę mung wypłucz dokładnie w zimnej wodzie. W rondelku umieść wodę, dodaj fasolkę i zagotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na 10 minut.

Po 10 minutach odcedź wodę, opłucz ponownie fasolkę w zimnej wodzie, odcedź na sicie. Pozostaw na sicie, żeby chwilę przeschła, lub przetrzyj czystą ścierką.

Natłuść patelnię (najlepiej rozetrzyj olej ręcznikiem papierowym). Praż fasolkę mung na średnim ogniu do momentu, aż będzie złocista. Następnie ostudź.

Serwuj ryż z pokrojonymi kawałkami mango, polany sosem i posypany fasolką mung.

Tekst i przepis: Izabela Zielska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *