Paella Mixta
O Paelli pisaliśmy już obszernie we wpisie Paella valenciana…, dzisiaj proponujemy wersję najbardziej kreatywną i barwną. Paella Mixta zachęca do miksowania wszystkiego ze wszystkim, hiszpańskich wędlin z owocami morza, owoców morza z mięsem czy owoców morza z owocami morza. Nasz przepis jest dość prosty ale nie zaszkodzi jeśli swoją paellę uzupełnicie o małże, ślimaki, kalmary, kurczaka czy mięso z królika. Panuje pełna dowolność w komponowaniu sofrito, zatem uwolnijcie swoją twórczość i do dzieła…
Składniki na 4 porcje:
- 250g ryżu do paelli
- 1 cebula
- 1 papryka w dowolnym kolorze
- 1 kiełbaska chorizo surowego
- 8 krewetek
- 4 podudzia kurczaka
- 0,7 l bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- 50 ml oliwy do smażenia
- 250 ml bazy szafranowej z poniższych proporcji
Składniki bazy szafranowej:
- 125 ml wina białego wytrawnego
- 85 ml wody
- 1 g szafranu
Wykonanie:
Przygotuj bazę szafranową, połącz wszystkie składniki i zagotuj. Odstaw na bok.
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
Chorizo obierz i pokrój w grubsze plastry. Kurczaka umyj.
Na patelni do paelli rozgrzej oliwę, dodawaj po kolei chorizo, potem krewetki. Krewetki odłóż.
Na patelnię dodaj kurczaka, następnie cebulę i paprykę. Gdy warzywa się zeszklą dodaj ryż i smaż na mocnym ogniu aż będzie przezroczysty.
Wlej bulion i bazę szafranową, rozłóż równo wszystkie składniki. Gotuj ok. 10-15 minut, aż ryż będzie lekko twardy.
Zdejmij z ognia, ułóż krewetki na wierzchu. Przykryj dokładnie folią aluminiową i odstaw aby “doszła”.
Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Przepis: Maria Najgrodzka
Voucher na kurs kuchni hiszpańskiej z Marią możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl