fbpx

Nasza bananowa choinka właśnie rozbłysła ferią kolorowych światełek, a to znak, że Święta za pasem. W szaleństwie świątecznych zakupów nie zapomnijcie ułożyć wigilijnego menu. Żadnego Polaka nie trzeba pouczać, co powinno znaleźć się na tradycyjnym wigilijnym polskim stole, ale czy zastanawialiście się co jada się w ten wyjątkowy dzień w innych zakątkach świata? My na deser zajadamy się słodkim makowcem i lukrowanymi pierniczkami, a co jedzą Włosi? Oczywiście panettone! Chociaż ta wielka drożdżowa baba bardziej przywołuje na myśl Wielkanoc niż Boże Narodzenie, niech to Was nie zmyli. Najeżona skórką pomarańczową i rodzynkami stanowi doskonałe zwieńczenie uroczystej kolacji. Może w tym roku ozdobi Wasz stół?

panettone kurs kuchni włoskiej

Zdjęcie: Food Photographer | Jennifer Pallian, Unsplash

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 10 łyżek cukru
  • szklanka mleka
  • kostka masła (20 dag)
  • 5 żółtek
  • Gałka muszkatołowa
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
  • 15 dag rodzynek
  • masło do formy
  • sól

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin.

Do ciasta włożyć skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść.

Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Powierzchnię ciasta naciąć na krzyż i piec 50 minut w temperaturze 200°C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć pergamin.

Voucher na kurs kuchni włoskiej oraz szkolenia cukiernicze możesz kupić już teraz!

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *