Panettone, czyli Święta we Włoszech
Nasza bananowa choinka właśnie rozbłysła ferią kolorowych światełek, a to znak, że Święta za pasem. W szaleństwie świątecznych zakupów nie zapomnijcie ułożyć wigilijnego menu. Żadnego Polaka nie trzeba pouczać, co powinno znaleźć się na tradycyjnym wigilijnym polskim stole, ale czy zastanawialiście się co jada się w ten wyjątkowy dzień w innych zakątkach świata? My na deser zajadamy się słodkim makowcem i lukrowanymi pierniczkami, a co jedzą Włosi? Oczywiście panettone! Chociaż ta wielka drożdżowa baba bardziej przywołuje na myśl Wielkanoc niż Boże Narodzenie, niech to Was nie zmyli. Najeżona skórką pomarańczową i rodzynkami stanowi doskonałe zwieńczenie uroczystej kolacji. Może w tym roku ozdobi Wasz stół?
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 10 łyżek cukru
- szklanka mleka
- kostka masła (20 dag)
- 5 żółtek
- Gałka muszkatołowa
- skórka otarta z 1 cytryny
- po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
- 15 dag rodzynek
- masło do formy
- sól
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin.
Do ciasta włożyć skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść.
Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Powierzchnię ciasta naciąć na krzyż i piec 50 minut w temperaturze 200°C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć pergamin.
Voucher na kurs kuchni włoskiej oraz szkolenia cukiernicze możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl