Panna Cotta malinowo-waniliowa
Panna cotta (wł. gotowana śmietanka) to delikatny, włoski deser na bazie śmietany, mleka i żelatyny. Tradycja jego przygotowywania wywodzi się z rejonów północnych Włoch: Emilia Romania, Piemont oraz Toskania). Panna Cotta, dobrze schłodzona (do ok 9°C) nie tyko nas osłodzi, lecz także orzeźwi. A podana z równie chłodnym winem musującym zapewne zachwyci niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie…
Poniżej podajemy przepis na Panna Cottę malinowo-waniliową. Choć wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości to jeden z najprostszych deserów, do których wykonania nie potrzebujemy nawet piekarnika.
A wszystkim tym, którzy zainteresowani są rozwijaniem swoich słodko-kulinarnych umiejętności, polecamy nasze szkolenia cukiernicze. Wśród przygotowywanych pyszności znajdziecie m.in. Panna Cottę, Crème brûlée, pianki, ciasteczka, bezy, pralinki, makaroniki, ciasta, serniki, torty i wiele innych.
Zapraszamy!
Czas przygotowania: 30 min + 4 godz.
Składniki na 4-6 porcji:
Część malinowa:
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 4 łyżki wody
- 150 ml malin
- 125 ml śmietany kremówki
- 125 ml mleka 3,2 %
- 40g cukru
Część waniliowa:
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 4 łyżki wody
- 1 laska wanilii
- 125 ml śmietany kremówki
- 125 ml mleka 3,2 %
- 40g cukru
Dodatki:
- Kilka malin do dekoracji
- Listki mięty
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Przygotuj część malinową:
W małej misce wymieszaj zimną wodę z żelatyną. Odstaw do rozpuszczenia.
Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito aby pozbyć się pestek (nie wyrzucaj skórki).
Do rondelka wlej śmietankę kremową, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia.
Gdy całość będzie bardzo gorąca (ok. 60°C), dodaj żelatynę i nie przestawaj mieszać.
Zmniejsz ogień, wlej mus malinowy i dobrze wymieszaj.
Mieszankę wlej do 4 szklanek/pucharków (każde naczynie po 250 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstaw do wystudzenia w chłodne miejsce. Gdy ostygnie, zakryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia.
Przygotuj część waniliową:
W małej misce wymieszaj zimną wodę z żelatyną. Odstaw do rozpuszczenia.
Rozkrój laskę wanilii i za pomocą noża wyskrob z niej pestki.
Do rondelka wlej śmietankę kremową, dodaj cukier, pestki wanilii oraz skórkę i mieszaj do rozpuszczenia cukru.
Gdy całość będzie bardzo gorąca (ok. 60°C), dodaj żelatynę i nie przestawaj mieszać.
Kiedy żelatyna się rozpuści, zdejmij rondel z ognia i wyjmij laskę wanilii.
Mieszankę wlej do szklanek z zastygniętą częścią malinową. Gdy ostygnie, zakryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia.
Schłodzony deser możesz podać w szklankach lub w formie „babeczek” – w tym celu wyłóż na talerzyki, odwracając naczynie do góry dnem i lekko nim potrząsając (jeśli panna cotta nie chce się wysunąć, możesz zanurzyć naczynko na sekundę w gorącej wodzie i dopiero potem próbować wyjąć deser). Każdą porcję posyp płatkami migdałowymi (możesz lekko podprażyć je na suchej rozgrzanej patelni – w ten sposób wydobędziesz ich aromat). Na wierzchu ułóż listkami mięty oraz świeżymi malinami.
Z czym podawać:
Wierzch panny cotty możesz dodatkowo polać sosem owocowym lub czekoladowym (zrób to przed posypywaniem migdałami i układaniem malin).
Wariacje:
Zamiast laski wanilii możesz użyć 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii.
Zamiast żelatyny w proszku możesz natomiast zastosować żelatynę w płatkach (1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka żelatyny w proszku.
Przepis i zdjęcia: Anna Kalaji
Voucher na szkolenia cukiernicze możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl