fbpx

Panna cotta (wł. gotowana śmietanka) to delikatny, włoski deser na bazie śmietany, mleka i żelatyny. Tradycja jego przygotowywania wywodzi się z rejonów północnych Włoch: Emilia Romania, Piemont oraz Toskania). Panna Cotta, dobrze schłodzona (do ok 9°C) nie tyko nas osłodzi, lecz także orzeźwi. A podana z równie chłodnym winem musującym zapewne zachwyci niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie…

Poniżej podajemy przepis na Panna Cottę malinowo-waniliową. Choć wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości to jeden z najprostszych deserów, do których wykonania nie potrzebujemy nawet piekarnika.

A wszystkim tym, którzy zainteresowani są rozwijaniem swoich słodko-kulinarnych umiejętności, polecamy nasze szkolenia cukiernicze. Wśród przygotowywanych pyszności znajdziecie m.in. Panna Cottę, Crème brûlée, pianki, ciasteczka, bezy, pralinki, makaroniki, ciasta, serniki, torty i wiele innych.
Zapraszamy!

panna cotta kurs cukierniczy warszawa

Czas przygotowania: 30 min + 4 godz.

Składniki na 4-6 porcji:

Część malinowa:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki wody
  • 150 ml malin
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 40g cukru

Część waniliowa:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki wody
  • 1 laska wanilii
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 40g cukru

Dodatki:

  • Kilka malin do dekoracji
  • Listki mięty
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Przygotuj część malinową:

W małej misce wymieszaj zimną wodę z żelatyną. Odstaw do rozpuszczenia.

Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito aby pozbyć się pestek (nie wyrzucaj skórki).

Do rondelka wlej śmietankę kremową, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia.

Gdy całość będzie bardzo gorąca (ok. 60°C), dodaj żelatynę i nie przestawaj mieszać.

Zmniejsz ogień, wlej mus malinowy i dobrze wymieszaj.

Mieszankę wlej do 4 szklanek/pucharków (każde naczynie po 250 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstaw do wystudzenia w chłodne miejsce. Gdy ostygnie, zakryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia.

Przygotuj część waniliową:

W małej misce wymieszaj zimną wodę z żelatyną. Odstaw do rozpuszczenia.

Rozkrój laskę wanilii i za pomocą noża wyskrob z niej pestki.

Do rondelka wlej śmietankę kremową, dodaj cukier, pestki wanilii oraz skórkę i mieszaj do rozpuszczenia cukru.

Gdy całość będzie bardzo gorąca (ok. 60°C), dodaj żelatynę i nie przestawaj mieszać.

Kiedy żelatyna się rozpuści, zdejmij rondel z ognia i wyjmij laskę wanilii.

Mieszankę wlej do szklanek z zastygniętą częścią malinową. Gdy ostygnie, zakryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia.

Panna Cotta malinowo-waniliowaSchłodzony deser możesz podać w szklankach lub w formie „babeczek” – w tym celu wyłóż na talerzyki, odwracając naczynie do góry dnem i lekko nim potrząsając (jeśli panna cotta nie chce się wysunąć, możesz zanurzyć naczynko na sekundę w gorącej wodzie i dopiero potem próbować wyjąć deser). Każdą porcję posyp płatkami migdałowymi (możesz lekko podprażyć je na suchej rozgrzanej patelni – w ten sposób wydobędziesz ich aromat).  Na wierzchu ułóż listkami mięty oraz świeżymi malinami.

Z czym podawać:

Wierzch panny cotty możesz dodatkowo polać sosem owocowym lub czekoladowym (zrób to przed posypywaniem migdałami i układaniem malin).

Wariacje:
Zamiast laski wanilii możesz użyć 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii.
Zamiast żelatyny w proszku możesz natomiast zastosować żelatynę w płatkach (1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka żelatyny w proszku.

Przepis  i zdjęcia: Anna Kalaji

Voucher na szkolenia cukiernicze możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *