fbpx

Placki kukurydziane – Khao pod tod 

Potrawa idealna dla dzieci i wszystkich tych, którzy boją się pikantności. Doskonała na lunch, jako przekąska lub lekka kolacja. Może stanowić super wkładkę do lunchboxa – tego dla dorosłych i dla dzieci. 

Słodka kukurydza podkręcona tajskimi sosami i pastą curry – to nie może nie smakować 😊  

Placuszki smakują najlepiej tuż po usmażeniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie by usmażyć je na zapas i pałaszować na zimno lub odgrzewać już na suchej patelni. 

Placki fajnie przełamać ostrym sosem, kwaśną limonką, świeżą kolendrą oraz/lub chrupiącym ogórkiem. 

Składniki na 10 sztuk: 

  • 1 puszka kukurydzy odsączonej na sitku 
  • ½ szklanki mąki 
  • 1 duże jajko 
  • 2 małe szalotki, posiekane 
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego 
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 

Do podania: 

  • 1 limonka pokrojona na ćwiartki 
  • garść liści mięty 
  • ½ świeżego ogórka pokrojonego w słupki 

Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie. 

placki kukurydziane

Sposób przygotowania: 

Podziel kukurydzę na pół. Jedną połowę połącz z mąką, jajkiem, pastą curry oraz mlekiem kokosowym i zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj szalotkę, kolendrę, szczypiorek oraz pozostałą część kukurydzy i dokładnie wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje masy, tworząc średniej wielkości placki. Smaż po 3 minuty z każdej strony, na złoto-brązowy kolor. 

Podawaj na gorąco z sosem słodko-kwaśnym, ćwiartkami limonki, miętą i ogórkiem. 

Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy. 

TIP od Darii: w tym przepisie możesz użyć dowolną tajską pastę curry, którą masz. Świetnie sprawdzi się tutaj czerwona, która dodatkowo zaostrzy placuszki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *