Placki kukurydziane by Daria Ładocha
Placki kukurydziane – Khao pod tod
Potrawa idealna dla dzieci i wszystkich tych, którzy boją się pikantności. Doskonała na lunch, jako przekąska lub lekka kolacja. Może stanowić super wkładkę do lunchboxa – tego dla dorosłych i dla dzieci.
Słodka kukurydza podkręcona tajskimi sosami i pastą curry – to nie może nie smakować 😊
Placuszki smakują najlepiej tuż po usmażeniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie by usmażyć je na zapas i pałaszować na zimno lub odgrzewać już na suchej patelni.
Placki fajnie przełamać ostrym sosem, kwaśną limonką, świeżą kolendrą oraz/lub chrupiącym ogórkiem.
Składniki na 10 sztuk:
- 1 puszka kukurydzy odsączonej na sitku
- ½ szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka lub 50 g żółtej pasty curry
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 2 małe szalotki, posiekane
- 2 łyżki liści kolendry, posiekane
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Do podania:
- 1 limonka pokrojona na ćwiartki
- garść liści mięty
- garść liści kolendry
- ½ świeżego ogórka pokrojonego w słupki
Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie.
Sposób przygotowania:
Podziel kukurydzę na pół. Jedną połowę połącz z mąką, jajkiem, pastą curry oraz mlekiem kokosowym i zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj szalotkę, kolendrę, szczypiorek oraz pozostałą część kukurydzy i dokładnie wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje masy, tworząc średniej wielkości placki. Smaż po 3 minuty z każdej strony, na złoto-brązowy kolor.
Podawaj na gorąco z sosem słodko-kwaśnym, ćwiartkami limonki, miętą i ogórkiem.
Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy.
TIP od Darii: w tym przepisie możesz użyć dowolną tajską pastę curry, którą masz. Świetnie sprawdzi się tutaj czerwona, która dodatkowo zaostrzy placuszki.
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl