Pozole – “pieniste” danie dla wybranych
Pozole to tradycyjne meksykańskie danie na bazie ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Występuje ono w wersji „zielonej” (hiszp. „verde”) lub „czerwonej” (hiszp. „rojo”), w zależności od regionu. W języku nahuatl „pozolli” oznacza „pianę”, którą tworzą ziarna białej kukurydzy podczas gotowania przez kilka godzin. Danie to stanowiło istotny element azteckiego menu, zwłaszcza podczas świąt religijnych, kiedy mogli je konsumować tylko władcy oraz najwyżsi kapłani. Do dziś serwuje się je przy wyjątkowych okazjach.
Poniżej znajdziecie przepis na czerwoną wersję dania. Jej sycące i rozgrzewające właściwości to doskonała propozycja na coraz zimniejsze, jesienne dni…
Składniki na 6-8 porcji:
- 1 kg wieprzowiny (w tym koniecznie golonka oraz noga do smaku)
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 1 puszka białej kukurydzy (500 g)
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- 10 papryczek chili
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kukurydzę, cebulę (całą) i główkę czosnku gotuj przez 2 godziny na małym ogniu (co jakiś czas dolewając wody).
Dodaj podsmażone na odrobinie oliwy papryczki chilli oraz drobno pokrojone kawałki mięsa (tylko nogę umieść całą).
Dopraw majerankiem i gotuj przez kolejne dwie godziny pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie. Jeżeli woda wyparuje, należy stopniowo ją dolewać, tak, aby cała potrawa nie przypaliła się.
Przypraw oregano, solą oraz pieprzem i podawaj.
Z czym podawać:
Najelpiej smakuje podane z posiekaną drobno sałatą rzymską lub lodową, cebulą, awokado, rzodkiewkami i limonką.
Wariacje:
Podczas gotowania kukurydzy, należy często zaglądać do garnka, ponieważ kukurydza bardzo szybko “wciąga” wodę, co grozi przypaleniem
Jeśli nie chcesz, by potrawa była bardzo ostra, należy usunąć pestki z papryczek chilli
Tekst oraz przepis: Anna Kalaji
Voucher na kurs kuchni meksykańskiej możesz kupić już teraz !
2 Responses to Pozole – “pieniste” danie dla wybranych
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl
Ile wody? Dopiero zaczynam moją przygodę z Meksykiem i dlatego pytam.
Panie Marku, ok. 3 l wody.